Dostava pizze autonomnim vozilima stiže u Houston

Američki lanac pizzerija Domino's u partnerstvu sa startupom Nuro počet će pilot-projekt automatizirane dostave hrane specijalnim vozilima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 19:49

Američki lanac pizzerija Domino's dogovorio je suradnju sa startupom Nuro iz Silicijske doline, a koja se tiče automatizirane dostave pizze od restorana do kupaca. Nuro, koji su osnovali dvojica bivših zaposlenika Googlea, je u ove svrhe razvio autonomno dostavno vozilo, a ove su godine već prikupili gotovo milijardu dolara investicijskog kapitala za tu ideju. Glavni financijer trenutačno im je japanski SoftBank, a testne dostave već su obavili za lanac trgovina mješovite robe Kroger’s.

Suradnja Nura i Domino'sa trebala bi započeti do kraja ove godine, kada bi se na ulicama Houstona (američka savezna država Teksas) trebala pojaviti prva robotizirana autonomna vozila. U njima će se pizze prevoziti po narudžbi, jednako kao i da ih dostavljaju ljudi u automobilima ili na motociklima. Nakon narudžbe kupci će u svakom trenutku moći vidjeti lokaciju svoje pizze, a kada im ona stgine pred vrata posebni pretinac na autonomnom će dostavnom vozilu otključati putem poslanog im PIN broja.

Za početak će manji dio kupaca imati mogućnost naručiti automatsku dostavu pizze

Domino's dnevno dostavi oko 3 milijuna pizza i lider je na tržištu SAD-a, tako da se u startupu Nuro nadaju da suradnja s ovim gigantom otvara vrata velikog tržišta. Njihovo vozilo upola je kraće i uže od prosječnog automobila, ne predviđa prostor za vozača već samo za teret, a pokreće ga električna energija.

Ulicama se može autonomno kretati tek nakon što je izrađena posebna mapa koja im služi za bolje snalaženje, a za sada im je potrebna i pratnja automobila s ljudskim vozačem – dok se u potpunosti ne osamostale. Kako bi smanjili mogućnost sudara Nurova se vozila za sada kreću brzinama manjima od 40 km/h.