Dostupne su prve snimke britanskog laserskog topa u akciji

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je prve deklasificirane snimke testa svojeg novog moćnog laserskog oružja DragonFire, s nedavnog testa održanoga u moru kod Škotske

Sandro Vrbanus srijeda, 13. ožujka 2024. u 06:00

U siječnju smo pisali o testiranju dalekometnog laserskog topa, koje je obavilo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva na vojnom na testnom poligonu kod arhipelaga Hebrida. Tada je prvi puta u njihovim oružanim snagama u stvarnim uvjetima bio iskušan laserski top DragonFire, razvijen u toj zemlji, u suradnji tvrtki MBDA, Leonardo i QinetiQ.

Malo toga otkriveno

Tada je mnogo toga, poput karakteristika samog oružja, ostalo pod velom tajne, a preciznost pogotka opisana je riječima "kao da gađate kovanicu od jedne funte na udaljenosti od kilometra". Red veličine snage ovog oružja je 50 kW, a jedan "hitac" košta tek deset funti, pa se laser najavljuje kao jeftina alternativa projektilima kratkog dometa zemlja-zrak. Nakon što je test očito izazvao velik interes, Ministarstvo obrane odlučilo je deklasificirati nekoliko kadrova s tog događaja.

Dron nakon testa 📷 DragonFire consortium
Dron nakon testa DragonFire consortium

Na društvenim su mrežama objavili prvi ikada video zapis svojeg novog sustava laserskog oružja DragonFire, na kojima se, kažu, vidi kako "snaga laserske zrake reže mete brzinom svjetlosti". Nakon takve najave sama snimka će ipak proizvesti antiklimaks. Na njoj se zaista vidi testiranje laserske zrake koja reže jedan dron (u laboratoriju), a i pravi hitac upućen prema zračnoj meti.

Na snimkama, dakle, ne vidimo mnogo više od onoga što smo vidjeli u siječnju, a i sva je prilike da su neke od njih digitalno dorađene kako bi laserski pogodak izgledao atraktivnije. Činjenica je da je sve vjerojatno snimano kroz poseban filter, kako bi se inače nevidljiva laserska zraka uopće mogla vidjeti. No, bolje išta nego ništa…