EU daje 2,9 milijardi eura za istraživanje i inovacije u području baterija

Europska komisija odobrila 2,9 milijardi eura javne potpore koju dvanaest država članica dodjeljuje za drugi paneuropski projekt istraživanja i inovacija duž cijelog vrijednosnog lanca baterija

Sandro Vrbanus srijeda, 27. siječnja 2021. u 16:30

Važan europski "projekt od zajedničkog europskog interesa" za potporu istraživanjima i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija, nazvan European Battery Innovation, zajednički su pripremile i prijavile Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska. Tih dvanaest država članica u nadolazećim će godinama izdvojiti otprilike 2,9 milijardi eura za taj projekt, a očekuje se da će se spomenutim javnim sredstvima potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, objavila je Europska komisija.

Sudjeluje i Hrvatska

Projekt će obuhvatiti cijeli vrijednosni lanac baterija od vađenja sirovina, preko dizajna i proizvodnje baterijskih ćelija i sklopova, do recikliranja i odlaganja u kružnom gospodarstvu, s velikim naglaskom na održivosti. Očekuje se da će pridonijeti nizu novih tehnoloških dostignuća, uključujući drukčiji kemijski sastav ćelija i nove proizvodne procese, te drugim inovacijama u vrijednosnom lancu baterija.

Ovaj, drugi po redu, projekt dopunjuje prvi koji je Komisija odobrila u prosincu 2019. godine, a cilj mu je dopuniti ono što će se postići prvim projektom. Drugi projekt je vrlo ambiciozan jer mu je cilj razvoj tehnologija i procesa naprednijih od trenutačne tehnologije te će omogućiti velika poboljšanja učinkovitosti, sigurnosti i utjecaja na okoliš.

Kao takav, ovaj projekt uključuje i značajne tehnološke i financijske rizike, pa Komisija zaključuje kako je u njemu nužna financijska potpora uključenim poduzetnicima. Takva potpora za pojedina poduzeća ograničena je na ono što je nužno, proporcionalno i ne uzrokuje nepotrebno narušavanje tržišnog natjecanja, tj. projekt je u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Rimac Automobili među dobitnicima pomoći

Projekt će imati 42 izravna sudionika, uključujući mala i srednja poduzeća. Izravni sudionici međusobno će blisko surađivati u gotovo 300 oblika suradnje, a surađivat će i s više od 150 vanjskih partnera kao što su sveučilišta, istraživačke organizacije te poduzeća iz cijele Europe.

Od hrvatskih tvrtki koje će dobiti određeni iznos potpore Europske komisije uključeni su tek Rimac Automobili, i to za područje baterijskih sustava. Ostali dobitnici su europske tvrtke koje se bave sirovinama, materijalima, baterijskim ćelijama te recikliranjem i održivosti istih. Većinu dobitnika potpora čine tvrtke iz Njemačke i Italije, a među "njemačkima" ističe se i tamošnja podružnica Tesle.

Iznosi koje će pojedina država za ovaj projekt izdvojiti, kao niti iznosi dodijeljeni pojedinoj kompaniji, za sada nisu objavljeni.