Facebook i Microsoft daju 10 milijuna dolara za automatsko otkrivanje deepfakea

Video zapisi u kojima se osobama "u usta" stavljaju riječi koje nisu izgovorile ili ih se smješta u umjetno generirana okruženja opasni su, pa je potrebno na vrijeme ih prokazati

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. rujna 2019. u 20:23

Softverska zamjena lica, poznata pod nazivnom "deepfake", stvara se korištenjem gotovo svima dostupnih alata pogonjenih umjetnom inteligencijom. Korištenjem ove tehnologije moguće je zamijeniti lice glumca nekim drugim licem, kreirati video u kojem netko izgovara riječi koje nije nikada izgovorio, nalazi se u situaciji u kojoj se nije našao, i slično.

O opasnostima deepfake videa već smo nešto detaljnije govorili, a o njima govori i tehnološka zajednica – pogotovo u kontekstu utjecaja na javno mnijenje prije američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju krajem sljedeće godine. Opasnost za društvo i demokraciju koja proizlazi iz lažnih vijesti gotovo da je minorna u usporedbi s potencijalnim opasnostima deepfakeova. Spoznali su to u Facebooku i Microsoftu pa su zajednički odlučili nešto poduzeti po tom pitanju.

Natječaj s bogatim nagradama

Ove su dvije kompanije najavile, u suradnji s nekoliko prestižnih američkih sveučilišta, pokretanje natječaja "Deepfake Detection Challenge" u kojem će pozvati developere i stručnjake da izrade algoritam za otkrivanje deepfake videa. Izazov će biti lansiran sljedećeg mjeseca i trajat će do ožujka 2020. godine. Svim sudionicima bit će na raspolaganje stavljen set podataka za treniranje vlastitih AI modela, a na temelju kojeg će morati razviti algoritme za točno prepoznavanje lažiranih i manipuliranih video isječaka.

Pobjednik će biti odlučen prema efikasnosti modela koji je prikazan, a ukupni nagradni fond za cijeli natječaj bit će 10 milijuna dolara. Krajnji cilj inicijative jest ostvariti napredak u otkrivanju lažnih videa i sprječavanju naprednog "petljanja" po video zapisima putem umjetne inteligencije.