Hi-tech lopta i AI otkrivanje zaleđa na sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu

Iz svjetske nogometne federacije FIFA-e objavljeni su ključni detalji tehnološkog rješenja, koje će koristiti loptu sa senzorima i umjetnu inteligenciju, kako bi sucima pomoglo donijeti brže i preciznije odluke

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. srpnja 2022. u 06:00

Svjetsko nogometno prvenstvo ove će godine, iznimno, biti održano u studenom i prosincu. Odvijat će se u Kataru, pa je takva odluka donesena primarno zbog previsokih temperatura koje su tamo trenutačno. Umjesto da najbolje reprezentacije svijeta gledamo u ovo vrijeme, gledat ćemo ih tako tijekom adventa, a to će dati i još koji mjesec vremena FIFA-i da se pripremi na uvođenje još jedne velike tehnološke inovacije, nakon VAR-a uvedenoga na prošlom SP-u.

VAR je pomogao u rješavanju nekoliko situacija nogometne igre, među kojima je i zaleđe, ali taj problem nije u potpunosti riješen. I dalje se događa da, čak i uz video tehnologiju, suci krivo dosude zaleđe, pa je FIFA s Adidasom i tehnološkim partnerima stvorila novo rješenje – na automatiziranom će otkrivanju zaleđa raditi umjetna inteligencija i pametna lopta, a uz pomoć 3D grafike cijeli proces odlučivanja bit će prikazivan publici na stadionu kao i na televiziji. Sustav je već testiran na Arapskom kupu i Klupskom prvenstvu 2021.

Senzori u središtu lopte

Ključni dio tehnologije određivanja zaleđa bit će nova službena lopta Svjetskog prvenstva, Adidas Al Rihla. U njezinom će središtu biti ovješena i stabilizirana malena lopta s inercijskim senzorima koji će bilježiti kretanje lopte čak 500 puta u sekundi. Tako dobiveni precizni podaci, o točnom trenutku kada je loptu neki igrač dotaknuo, biti prosljeđivani kontrolnom centru, koji će primati i snimke s kamera.

Presjek lopte Al Rihla
Presjek lopte Al Rihla

Dvanaest posebnih Hawk-eye kamera na krovu svakog stadiona će pratiti i loptu i svakog igrača na terenu. Svaki igrač bit će praćen 50 puta u sekundi kroz 29 ključnih točaka na tijelu. Svi ovi podaci dat će automatiziranom sustavu precizne podatke o položaju lopte i igrača, na temelju kojih će umjetna inteligencija (koja procesira sve te podatke u stvarnom vremenu) javljati operaterima u VAR sobi kada je detektirano zaleđe.

Neprimjetna tehnologija

Video suci potom će provjeriti odluku AI sustava, pomoću napredne grafike i automatski generiranog 3D prikaza te o pravičnoj odluci obavijestiti glavnog suca na terenu. Za gledatelje će biti stvoren i animirani 3D prikaz sporne situacije, kako je vidi tehnologija, pa će svima biti jasno zašto je određena odluka o zaleđu donesena. Snimka će biti prikazana kako na televiziji, tako i na ekranima na stadionima.

Loptica sa senzorima koji mjere kretnje lopte frekvencijom od 500 Hz
Loptica sa senzorima koji mjere kretnje lopte frekvencijom od 500 Hz

Cijeli proces odlučivanja o zaleđu danas, uz postojeći VAR, traje u prosjeku 70 sekundi. S novom poluautomatskom tehnologijom to bi vrijeme trebalo biti skraćeno na 25 sekundi, uz dodatnu razinu preciznosti – pa je za očekivati da će odluke sudaca biti brže i pravednije.

Adidas, pak, navodi da postavljanje senzora u loptu igrači na njezinim performansama neće primijetiti te da tehnologija neće imati utjecaja na ponašanje lopte u igri. Baterije senzora punit će se bežičnom tehnologijom, tj. indukcijski, kao i moderni mobiteli.

Proces analize položaja lopte i igrača: tijelo se prati u 29 točaka 50 puta u sekundi
Proces analize položaja lopte i igrača: tijelo se prati u 29 točaka 50 puta u sekundi

U narednim danima rješenje će biti predstavljeno reprezentacijama koje su se plasirale na SP, a tijekom sljedećih nekoliko mjeseci bit će obavljeno fino ugađanje cijelog sustava. Cilj je da se on testira na najvećoj pozornici krajem godine u Kataru, a potom postane globalni standard koji se može uvesti u bilo koje nogometno natjecanje na svijetu.