HP predstavio pisač za komercijalni profesionalni 3D ispis metala

Novi HP Metal Jet obećava i do 50 puta veću produktivnost od dosadašnjih 3D pisača za metal, kvalitetnije proizvode, te smanjenje troškova

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. rujna 2018. u 06:00

HP Inc. je javnosti predstavio svoj novi profesionalni industrijski 3D pisač koji je u stanju ispisivati proizvode od metala. Iz kompanije kažu kako je za izradu HP Metal Jet pisača korištena tehnologija koja omogućava ispisivanje metalnih dijelova visoke kvalitete i preciznosti, i to u vidu serijske proizvodnje.

HP se hvali kako novi pisač može ispisivati kompleksne trodimenzionalne dijelove rezolucijom od čak 1200 DPI, i to čak i do 50 puta brže nego dosadašnji usporedivi pisači. Radni volumen printera, koji određuje i najveći mogući 3D ispis, jest 430x320x200 milimetara. Pritom obećavaju i značajno niže troškove ispisa po svakom pojedinom izrađenom komadu.

Osim za izradu prototipa kao do sada, karakteristike ovog pisača omogućavaju bržu i jeftiniju izradu prototipa, skraćujući proizvodne cikluse, ali i industrijsku proizvodnju većih količina kvalitetnih metalnih dijelova kakva do sada nije bila dostupna. U HP-u čvrsto vjeruju kako ova tehnologija ima budućnost, te joj već pronalaze primjene u autoindustriji, medicini i drugim proizvodnim granama.

Pisač HP Metal Jet moguće je već sada rezervirati putem službenih stranica HP-a. Rezervacija se plaća 5 tisuća dolara, eura ili funti, ovisno o tržištu, dok se očekuje da će puna cijena pisača biti nešto ispod 400.000 dolara. Prve isporuke, za one koji sada naruče svoj primjerak pisača, trebale bi krenuti u drugoj polovici 2020. godine, dok će na slobodnom tržištu HP Metal Jet pisači biti dostupni tijekom 2021. godine.