Igranje videoigara otkriva koliko su zdrave naše oči

Performanse vida mjere se klikovima mišem u dvije računalne videoigre: Balloon Pop i Picture Perfect, a tvorci indeksa preporučaju i igranje Fortnitea ili League of Legends "na recept"

Mladen Smrekar četvrtak, 7. rujna 2023. u 18:00
Istraživači su Kroz svaku igru mjerili pet domena vida 📷 freepik
Istraživači su Kroz svaku igru mjerili pet domena vida freepik

Videoigre bi oftalmolozima mogle pružiti jednostavan uvid u zdravlje očiju i vezu oko-mozak-tijelo, trosmjernu recipročnu komunikaciju koja utječe na naše postupke. U studiji koju je vodio Stanford Medicine istraživači su koristili videoigre kako bi procijenili vidno polje i vizualnu izdržljivost sudionika, njihovu sposobnost razlikovanja kontrasta i druge faktore koji mogu ukazivati ​​na tipične očne bolesti.  

Indeks performansi vida

Vid utječe na naš mozak, barem djelomično određujući naše odluke. Čitanje govora tijela tijekom razgovora, na primjer, može nam reći kako prilagoditi svoje ponašanje da bi se nekoj osobi osjećao ugodnije. Test vidne oštrine s pokrivanjem jednog oka te čitanjem slova i brojeva različitih veličina datira iz 1862. i još uvijek je najčešće korištena metoda za testiranje vida. Ali njegova procjena vida nije potpuna jer, na primjer, ne može odrediti sposobnost obrade kontrasta kao što je razlikovanje objekata u mraku ili u magli.

U testu su korištene igre Balloon Pop i Picture Perfect. U Balloon Popu korisnik pokušava kliknuti samo balone s prugama, a u Picture Perfectu prilagođava zasićenost slike s desne strane kako bi odgovarala originalu 📷 Stanford University
U testu su korištene igre Balloon Pop i Picture Perfect. U Balloon Popu korisnik pokušava kliknuti samo balone s prugama, a u Picture Perfectu prilagođava zasićenost slike s desne strane kako bi odgovarala originalu Stanford University

Istraživači sa Stanforda razlili su stoga drugačiji pristup, takozvani indeks performansi vida (VPI), koji su predstavili u časopisu Ophthalmology Science. Indeks je postavljen poput IQ ljestvice, s prosječnim VPI postavljenim na 100. Što je rezultat veći, to je bolja povezanost oko-mozak-tijelo i izvedba.

Pet domena vida

Ovaj indeks temelji se na pet domena vida poput sposobnosti održavanja vizualne pažnje i vidnog polja, mjereno klikovima mišem u dvije računalne videoigre: Balloon Pop u kojoj sudionici klikaju prugaste balone ignorirajući one bez pruga, i Picture Perfect gdje se značajke fotografija prilagođavaju kako bi odgovarale zasićenosti boja.

Distribucija VPI rezultata u populaciji. VPI je modeliran kao normalna distribucija s prosjekom 100. Rezultati manji od 87 smatraju se abnormalno niskim, dok se rezultati veći od 113 smatraju abnormalno visokim 📷 Stanford University
Distribucija VPI rezultata u populaciji. VPI je modeliran kao normalna distribucija s prosjekom 100. Rezultati manji od 87 smatraju se abnormalno niskim, dok se rezultati veći od 113 smatraju abnormalno visokim Stanford University

Kroz svaku igru istraživači su mjerili pet domena vida: vidno polje mjeri središnji naspram perifernog vida; točnost mjeri vrijeme odgovora i točne izbore, a višestruko praćenje mjeri sposobnost odabira točnih odgovora s višestrukim podražajima. Izdržljivost pokazuje može li igrač održati točnost i, na kraju, sposobnost igrača da razlikuje izbore na temelju boje, kontrasta ili veličine.

Poput pametnog sata

Rezultati istraživanja pokazali su bolesnici s dijabetičkom retinopatijom i glaukomom znatno lošije detektirali boje. Oni s dijabetičkom retinopatijom i makularnom degeneracijom povezanom sa starenjem rjeđe birali ispravne balone, a oni s kataraktom i dijabetičkom retinopatijom imali su poteškoća s razlikovanjem kontrasta. Konačno, sudionici sa suhim očima imali su problema s usklađivanjem zasićenja.

Komponente i podkomponente indeksa performansi vida 📷 Stanford University
Komponente i podkomponente indeksa performansi vida Stanford University

VPI nije zamišljen kao dijagnostički alat, kažu istraživači. On funkcionira poput pametnog sata koji upozorava korisnika na moguće zdravstvene probleme pa i dalje preporučuju pregled kod liječnika. A budući da se VPI softver može prilagoditi različitim igrama, istraživači predlažu da se pacijentima prepisuje igranje igrica kao što su Fortnite ili League of Legends kako bi se na neinvazivan i zabavan način, kroz igru, pratilo zdravlje oka.