Iz MIT-a stiže sustav razvoja lijekova temeljen na strojnom učenju

Znanstvenici s MIT-a razvili su sustav temeljen na strojnom učenju koji pomaže u automatiziranju često teškog procesa unaprjeđenja postojećih i stvaranja potpuno novih lijekova

Matija Pavlić ponedjeljak, 9. srpnja 2018. u 06:00

Znanstvenici s MIT-a razvili su sustav temeljen na strojnom učenju koji značajno olakšava inače dugačak i zahtjevan posao razvoja novih lijekova ili pak unaprjeđenja postojećih.

Službeno predstavljanje sustava očekuje se tijekom ovogodišnje Međunarodne konferencije za strojno učenje. Nit vodilja ovog projekta je bila da se u procesu dizajniranja molekula ljudski stručnjaci zamijene automatskim procesom. Sam sustav je treniran na uzroku od 250 tisuća molekularnih grafova (prikaza strukture molekula).

Sustav je potom generirao molekule, pronašao najidealnije bazne molekule (koje su istodobno vrlo topive i lako se sintetiziraju) te na temelju njih dizajnirao nove molekule s poboljšanim karakteristikama.

Generiranje nevažećih molekula velik je problem drugih automatiziranih sustava kojeg prema tvrdnjama MIT-ovih stručnjaka njihov sustav uspješno rješava te ostvaruje bolje rezultate od ostalih usporedivih sustava.

Sljedeća faza razvoja sustava uključuje primjenu u drugim scenarijima iz farmaceutske industrije te učenje na manjem uzorku podataka.