Jakna od grafena za 4.500 kuna

Materijal debljine tek jednog atoma, pritom zaslužan i za jednu Nobelovu nagradu, sada je postao i dijelom modne industrije

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. kolovoza 2018. u 07:00

Dvije godine stari londonski startup Vollebak, specijaliziran za izradu znanošću i tehnologijom inspirirane sportske odjeće, izradio je jaknu – od grafena. Ovaj materijal sastoji se od sloja ugljika debljine tek jednog atoma, u kojem su oni posloženi u heksagonalnu kristalnu strukturu. Grafen ima vrlo specifična svojstva – od toga da je najtanji postojeći materijal, preko izvrsnih svojstava vodljivosti, čvrstoće ali i rastezljivosti, a može se koristiti i za izradu naprednih tranzistora i čipova.

Sve upotrebe grafena još uvijek nisu istražene niti u potpunosti ugrađene u finalne proizvode, ali sve češće ga srećemo u svakodnevnoj upotrebi. Nedavno se tako pojavio u tenisicama, a po novome i u jakni.

Vollebakova jakna dijelom je odjevni predmet a dijelom eksperiment, kažu njezini proizvođači. Izrađena je od najlona i elastana, a s jedne strane njezina je površina prekrivena grafenom i poliuretanskom membranom. To omogućava bolje zadržavanje tjelesne topline, vodootpornost, ali i zaštitu od vjetra i bakterija.

Osim toga, ovu se jaknu može koristiti i kao "grijalicu" – stranu prekrivenu grafenom potrebno je izložiti Sunčevoj svjetlosti, te potom odjenuti s tom stranom okrenutom unutra. Zbog visoke provodljivosti topline u grafenu on će zadržati višu temperaturu i grijati vlasnika jakne. Istodobno grafen će disperzirati vlagu s tijela i omogućiti bolje "disanje" materijala.

Malena masa grafena i njegova savitljivost ne utječu na udobnost nošenja ovog odjevnog predmeta, a u Vollebaku se nadaju da je ovo tek početak puta na kojem bi, u narednih 10 do 100 godina, grafen trebao postati svakodnevnim materijalom u izradi tehnološki napredne odjeće. Njihova eksperimentalna grafenska jakna može se već sada naručiti po cijeni od 595 eura.