Uspješno testiran harpun za "pecanje" svemirskog otpada

Sustav RemoveDEBRIS lansiran je prošloga ljeta s ISS-a kako bi se njime ispitale nove mogućnosti čišćenja Zemljine orbite od svemirskog smeća

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. veljače 2019. u 20:58

Prošloga ljeta sa Međunarodne svemirske postaje lansiran je sustav RemoveDEBRIS, najveći satelit ikada ispušten u orbitu na taj način. Njegova je svrha bila ispitati dva načina čišćenja Zemljine orbite od svemirskog otpada, kojeg tamo ne manjka. Oko Zemlje, naime, trenutačno kruži oko 750 tisuća predmeta većih od jednog centimetra brzinama od oko 40.000 km/h, što predstavlja veliku opasnost za svemirske misije i mora se na neki način početi rješavati.

Projekt RemoveDEBRIS pokušava svemirsko smeće skupljati na dva načina, otprilike kao da je riječ o ribolovu – hvatanjem u mrežu i pomoću harpuna. Proteklih je dana obavljen već trći test ovog sustava, a kako su pokusi prošli najbolje se može vidjeti na priloženim video zapisima.

Prvo je bila testirana mreža koja se ispaljuje prema uočenom svemirskom otpadu. Ona ga hvata i obavija, te prenosi u stanje deorbitiranja, tj. brzog poniranja u atmosferu gdje i mreža i otpad vrlo brzo izgaraju. Testiranje ovog sustava obavljeno je još u rujnu i pokazalo se uspješnim.

Drugo testiranje pokazalo je mogućnosti ovog sustava za uočavanje svemirskog otpada i identificiranje potencijalnih kandidata za hvatanje. To se obavlja uz pomoć Lidara i u satelitu ugrađenih kamera, što je također prošlo po planu. Sustav je uspio identificirati komade svemirskog otpada i dati kontroli misije točne podatke o njemu, te putanji kojom se isti kreće.

Treći test ovog sustava obavljen je prije nekoliko dana. Iz malenog CubeSat satelita izvučena je meta na udaljenost od 1,5 metra. Jednom kada je cilj određen, zadaća satelita jest ispaliti harpun prema njemu (brzinom od 20 metara u sekundi) i uhvatiti ga, kako bi ga se moglo poslati u deorbitiranje. I ovaj test, kako prikazuje drugi video zapis, obavljen je uspješno i rezultirao je prilično atraktivnom snimkom događaja.

Posljednji eksperiment bit će deorbitiranje samog RemoveDEBRIS satelita. On će u ožujku otvoriti vlastito jedro koje će ga poslati na strmoglavu putanju kroz atmosferu gdje bi svi njegovi dijelovi trebali izgorjeti – ne ostavljajući za sobom novi svemirski otpad.

Ovaj projekt vodi sveučilište u Surreyu, tj. njihov Surrey Space Centre, a sufinancira ga i Europska komisija.