Jeftini dodatak mobitelu omogućava mjerenje krvnog tlaka

Sa sveučilišta Kalifornija u San Diegu dolazi jeftini i jednostavni izum u obliku kopče, koju je potrebno postaviti na kameru mobitela, a potom se on može koristiti za mjerenje krvnog tlaka

Sandro Vrbanus srijeda, 31. svibnja 2023. u 06:00

Super jeftina kopča koja na svaki mobitel donosi tlakomjer – to je opis inovacije, koju su ovoga tjedna predstavili znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija u San Diegu. Kopča je načinjena od plastike tehnologijom 3D ispisa, njezina izrada trenutačno košta tek oko 80 centi, a u velikim serijama mogla bi koštati tek 10 centi. No, uz taj maleni hardverski dodatak, za pretvaranje mobitela u priručni tlakomjer potrebna je i njihova mobilna aplikacija. Cijela inovacija opisana je i u radu, objavljenome u časopisu Scientific Reports.

Autori ovog dodatka za pametne telefone kažu kako bi on mogao pomoći učiniti svakodnevno mjerenje krvnog tlaka pristupačnim svima, pogotovo u manje razvijenim dijelovima svijeta, a primarno bi bio od koristi starijim osobama i trudnicama u praćenju stanja poput hipertenzije.

Optičkim očitanjem do tlaka

Kopča radi tako da je se postavlja na kameru mobitela, a potom se na nju postavlja kažiprst. Njega je potrebno pritisnuti onoliko koliko to aplikacija sugerira, da bi kamera mogla očitati vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Osim što je sustav jednostavan i jeftin, velika mu je prednost što ne zahtijeva kalibraciju već može raditi odmah "iz kutije".

Kada korisnik postavi prst na kopču, pali se bljeskalica mobitela, koja obasjava vrh prsta. Svjetlost prolazi natrag kroz posebno dizajnirani otvor ispred kamere, a do senzora stiže slika u obliku crvenog kružića. Zahvaljujući opruzi u kopči, pritisak prsta može varirati, a samim time mijenja se i veličina zabilježenog kruga – iz čega mobitel dobiva dvije ključne informacije. Promatrajući veličinu kruga, aplikacija mjeri pritisak primijenjen na kopču, dok iz njegove svjetline dolazi informacija o količini krvi koja u danom trenutku kola prstom. Posebni algoritmi iz toga izračunavaju vrijednosti tlakova.

Prvo istraživanje, na samo jednom modelu mobitela, pokazalo je kako su očitane vrijednosti usporedive s onima dobivenima klasičnim tlakomjerom. No, ovo rješenje neusporedivo je jeftinije i praktičnije za priručno mjerenje tlaka, kažu njegovi tvorci. Plan im je proširiti ga i na druge modele mobitela, učiniti dodatak još jednostavnijim za upotrebu i prilagoditi ga za korisnike svih boja kože.