Jetpack za brže traganje i spašavanje u brdima

Britanski Gravity Industries razvija svoj jetpack koji bi omogućio pripadnicima raznih spasilačkih službi lakši i brži pristup inače teško dostupnim područjima poput planina ili brda

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. listopada 2020. u 16:00

Kada bi spasilačke službe poput GSS-a, hitne pomoći ili vatrogasaca imale leteće ljude, brže bi mogle doći do unesrećenih i pomoći im nego što to mogu trenutačno s vozilima ili helikopterima. Tako barem tvrdi britanski inovator Richard Browning koji već godinama razvija svoj izum – leteće odijelo (jet suit ili jet pack). Njegova kompanija Gravity Industries nedavno je tako u stvarnim uvjetima pokazala kako bi ovaj izum mogao olakšati traganje i spašavanje u planinama.

Leteći GSS-ovac

U suradnji s engleskom neprofitnom organizacijom Great North Air Ambulance Service ova je kompanija odradila test u kojem su jednog bolničara opremili letećim odijelom, te poslali na misiju traženja unesrećene osobe negdje u brdima nacionalnog parka Lake District na sjeverozapadu Engleske. Test je pokazao da je ovaj leteći spasilac do unesrećenog planinara stigao za tek 90 sekundi od najbliže ceste gdje ga je iskrcao automobil hitne službe. Inače bi, da se tamo uputio pješice, u traganju proveo barem 25 minuta.

Gravityjevo rješenje omogućilo je let brzinom većom od 50 km/h, ali i slijetanje u neposrednoj blizini osobe kojoj je potrebna pomoć. Gravity Industries ističe kako je ovakvo rješenje u određenim situacijama daleko praktičnije nego slanje helikoptera u misiju spašavanja. Očekivano, do primjene u praksi i proizvođač i hitna služba morat će odraditi još podosta testiranja ove tehnologije, objavljeno je nakon ovog uspješnog prvog testa.

Leteće odijelo ove kompanije sastoji se od "ruksaka" u kojem se nalazi gorivo, te dvaju malenih mlaznih motora snage preko 1.000 KS koji su smješteni na rukama. Pilot cijelim sklopom upravlja pokretima vlastitog tijela i tako održava ravnotežu dok lebdi, a naginjanjem u bilo koju stranu može se početi kretati u željenom smjeru. Browning ističe kako se letjeti s njegovim izumom može naučiti u tek četiri do pet pokušaja, a nakon toga sve je na intuiciji i vježbi. Kaže i da je iskustvo letenja ovim "jet suitom" poput lebdenja u snu.