Lockheed Martin simulirao obaranje krstareće rakete laserskim topom, objavili i video

Sustav laserskih topova Layered Laser Defense, proizveden u Lockheed Martinu, prvi je puta oborio dron koji je imao zadatak "glumiti" krstareću raketu

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. kolovoza 2022. u 06:00

Na pokusnom vojnom poligonu White Sands u Novom Meksiku Lockheed Martin je u veljači ove godine testirao svoj novi laserski top, tehnologiju nazvanu Layered Laser Defense (LLD). Sustav se inače razvija za američko Ministarstvo obrane, a prve informacije o ovom testu bile su poznate ranije ove godine. Novi detalji ovoga testa sada su pušteni u javnost, a Lockheed Martin učinio je dostupnim i video zapis s tog događaja.

Video obaranja drona

Na testu u veljači iskušane su dodatno razvijene napredne mogućnosti laserskog obrambenog sustava, usmjerene ka prijetnjama koje su "od interesa obrambenom sektoru", kažu iz Lockheed Martina. Kao meta na ovom je pokusu poslužio Beechcraftov dron MQM-107 Streaker, a njegov je zadatak bio simulirati let subsonične krstareće rakete.

Kompaktni laserski sustav LLD uspio je u letu pogoditi ovaj dron te ga oboriti s neba. Bilo je to prvi puta da je moderni kompaktni laserski top, s prilagodljivom optikom i vlaknastim (fiber) laserom, testiran na ovaj način i da je uspio oboriti (simuliranu) krstareću raketu.

"Laserski sustav postavljen na tlu uhvatio je metu, crveni dron za vrijeme dok je ovaj prolazio pored njega te ispalio visokoenergetsku lasersku zraku vidljivu golim okom. Odjednom je vatreni narančasti sjaj obuhvatio dron, dim je počeo sukljati iz njegovog motora, a padobran se otvorio dok je letjelica padala prema tlu, onesposobljena laserskom zrakom", izjavili su ranije iz Ratne mornarice SAD-a.

Layered Laser Defense 📷 Lockheed Martin
Layered Laser Defense Lockheed Martin

Istodobno, u veljači ove godine, i Ratno zrakoplovstvo dobilo je prvi primjerak Lockheed Martinovog laserskog oružja koje se može postaviti na borbene zrakoplove. U Lockheedu ovaj laserski top nazivaju LANCE (Laser Advancements for Next-generation Compact Environments), a snaga mu je između 60 i 100 kW.

"Naša tehnologija kontrole laserske zrake omogućava preciznost jednaku onoj kao da obarate loptu za plažu na vrhu Empire State Buildinga, gađajući je s mosta San Francisco Bay", kažu iz Lockheeda.

U budućnosti će LLD moći biti postavljen i na vojne brodove
U budućnosti će LLD moći biti postavljen i na vojne brodove