Musk predviđa da će AI uzrokovati globalnu nestašicu energije već 2025.

'Umjetna inteligencija razvija se deseterostruko svakih šest mjeseci. Očito je da se to ne može nastaviti tako zauvijek’, smatra Musk

Matej Markovinović srijeda, 6. ožujka 2024. u 11:45

Na nedavno održanoj konferenciji Bosch Connected World, Elon Musk, izvršni direktor Tesle, virtualno je gostovao kako bi govorio o generativnoj umjetnoj inteligenciji, superinteligenciji AGI, samovozećim automobilima i robotima.

Intervju započinje Muskovim govorom o samovozećim automobilima koji se uvelike oslanjaju na tehnologiju umjetne inteligencije, navodeći pritom da je Tesla na pragu potpune autonomije u Sjedinjenim Američkim Državama s planovima za širenje na Europu i ostale regije. Ukazao je, također, na brzi rast generativnog AI-ja u računalstvu u obliku chatbotova, ističući da nikada do sada nije vidio brži napredak tehnologije.

„Umjetna inteligencija razvija se deseterostruko svakih šest mjeseci. Očito je da se to ne može nastaviti tako zauvijek jer će inače premašiti masu svemira. Nikada nisam vidio bilo što slično. Groznica za AI čipove veća je od bilo koje zlatne groznice koja je ikada postojala“, rekao je Musk u razgovoru.

No, dodao je da je praktički nemoguće očekivati da će generativni AI rasti do te mjere bez suočavanja s nekim izazovima. Musk, stoga, predviđa da će se već 2025. dogoditi nedostatak električne energije i transformatora potrebnih za održavanje AI sustava.

Kako prenosi WindowsCentral, znanstvenici su još prošle godine napravili istraživanje u kojem je otkriveno da bi Microsoft Copilot i ChatGPT do 2027. godine mogli potrošiti dovoljno energije za napajanje male zemlje godinu dana.

Uz to, problematiku predstavljaju i astronomske cijene rada chatbotova, koje mogu doseći i do 700.000 dolara dnevno, kao i velika potražnja za rashladnom vodom.