Najtiši nadzvučni zrakoplov na svijetu spreman je za sastavljanje

NASA-in projekt X-59 u sklopu kojeg će s Lockheed Martinom pokušati izraditi tihi nadzvučni zrakoplov prošao je posljednje preinake i kreće u fazu prototipa

Sandro Vrbanus srijeda, 18. prosinca 2019. u 14:30

Lockheed Martin X-59 QueSST (Quiet Supersonic Transport) za sada je tek konceptni zrakoplov koji se posljednjih nešto više od tri godine razvija u suradnji s NASA-om. Trebao bi to biti najtiši nadzvučni zrakoplov na svijetu koji bi bio u stanju letjeti brzinama do 1,42 Macha (1.510 km/h) i to bez uobičajenog vrlo glasnog probijanja zvučnog zida.

U razvoju ove letjelice NASA se poslužila i analizom interferencija udarnih valova nadzvučnih zrakoplova o kojoj smo pisali ranije ove godine. Sada je prijekt X-59 prošao posljednju fazu revizije i spreman je za novi korak – sastavljanje prototipa koje će se obavljati u pogonima Lockheed Martina. Vrijednost projekta je 247,5 milijuna dolara.

U ovom trenutku radi se na sastavljanju dijelova u tri glavna područja rada – trupa, tijela i repnog stabilizatora. Sklapanje svih dijelova prvog prototipa, zajedno s instalacijom svih drugih sustava i avionike, trebalo bi se dogoditi krajem 2020. godine. Otprilike za tada zakazan je i početak nove faze razvoja ovog zrakoplova koji bi trebao uključivati i njegov prvi pokusni let, planiran za 2021. godinu.