NASA na Mjesecu snimila mjesto nedavnog pada ruske sonde Luna-25

Misija Luna-25 ruske svemirske agencije završila je nedavno nekontroliranim padom sonde na površinu Mjeseca, čime je ruski svemirski program napravio oveći korak unatrag

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. rujna 2023. u 20:05
📷 NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University
NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Prije dva tjedna imali smo nakratko "svemirsku utrku", kao u neka davna vremena, u kojoj su se Rusija i Indija natjecale u spuštanju robotskih sondi na južni pol Mjeseca. Indijcima je to pošlo za rukom, a Rusima nije, pa bismo mogli reći da su prvi poveli 1:0 i već započeli sa znanstvenim radom i istraživanjima Mjesečevog tla i okoliša.

Zabilježen novi krater

Dan nakon pada ruske sonde Luna-25, pak, Roscosmos je objavio pretpostavljene koordinate na kojima je misija skončala. Već sljedećeg dana, 22. rujna, NASA je poslala svoj Lunar Reconnaissance Orbiter, sondu koja orbitira oko Mjeseca i detaljno snima njegovu površinu, upravo prema toj lokaciji. Preletjevši pretpostavljeno mjesto pada LRO je 24. rujna snimio nekoliko fotografija. Kontrola misije ih je potom usporedila sa snimkama istog mjesta prije pada Lune-25, a iz razlika među tim slikama jasno je vidljivo da je sonda pala upravo tamo gdje su Rusi i pretpostavljali.

Na novoj se snimci vidi krater promjera oko 10 metara, koji se nalazi na strmom unutarnjem obruču velikog Mjesečevog kratera Pontécoulant G. Luna-25 pala je na kosinu strmiju od 20°, otprilike 400 kilometara daleko od svojeg planiranog mjesta mekog slijetanja.

Iz NASA-e kažu da je ranija snimka istog područja nastala u lipnju prošle godine, pa je jasno da je novi krater nastao nakon toga. Budući da je on vrlo blizu procijenjenog mjesta pada ruske sonde, njihov tim pretpostavlja da su sada zabilježili upravo krater nastao tom prigodom – odnosno, da je to vjerojatnije nego da je riječ o novom prirodnom krateru, koji je nastao zbog udara asteroida.

Uvećana slika Luninog kratera. Širina kadra je 275 metara 📷 NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University
Uvećana slika Luninog kratera. Širina kadra je 275 metara NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University