NASA odgađa planirane letove misije Artemis za godinu dana

Sigurnost je prvi prioritet, kažu iz američke svemirske agencije, uz poruku o značajnim produženjima vremenskih rokova kad je riječ o lansiranju ljudskih posada prema i na Mjesec

Sandro Vrbanus srijeda, 10. siječnja 2024. u 11:08
Jeremy Hansen, Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman: planirana posada misije Artemis II 📷 NASA
Jeremy Hansen, Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman: planirana posada misije Artemis II NASA

Vijest, koja je i bila za očekivati, stiže ovoga tjedna iz NASA-e: svemirski program Artemis dobit će ažurirani planirani vremenski raspored lansiranja, kako bi timovi imali dovoljno vremena za razviti sve potrebne pionirske tehnologije, potrebne kako bi povratak ljudi na Mjesec prošao onako kako je zamišljeno. Odgode se tiču lansiranja misija Artemis II, III i IV, svaka od kojih je pomaknuta za otprilike godinu dana.

Revidiranje planova

Misija Artemis II, kojoj je cilj poslati četveročlanu posadu u Mjesečevu orbitu, umjesto u studenome ove godine dobila je okvirni rok lansiranja u rujnu 2025. Slijedom toga odgođena je i misija Artemis III, i to za rujan 2026. godine. U njoj bi posada trebala biti spuštena na površinu Mjeseca SpaceX-ovim Starshipom.

Dvije godine nakon toga, u rujnu 2028., može se očekivati lansiranje posade nadograđenom raketom SLS te ponovno spuštanje na Mjesec uz pomoć Starshipa. Misija Artemis IV prva je koja bi trebala pristati uz planiranu lunarnu orbitalnu postaju Gateway. Prvi modul te postaje trebao bi biti u Mjesečevu orbitu dostavljen krajem 2025. godine, iako iz NASA-e priznaju da je i taj plan sada pod revizijom.

SLS i Mjesec - tako blizu, a tako daleko 📷 NASA
SLS i Mjesec - tako blizu, a tako daleko NASA

Kao primarni razlog za ovo pomicanje vremenskih okvira NASA izdvaja sigurnost. Prije nego li se na siguran način bude moglo dopremiti posadu na Mjesec, onako kako je to planirano, potrebno je riješiti brojne tehničke izazove. Jedan od njih je Starship, raketa koja još uvijek nije dosegnula orbitu, a ključna je za misiju – kako zbog nadolijevanja goriva u orbiti tako i za korištenje u obliku lunarnog landera.

Nadalje, tu su i nova svemirska odijela, a da ne spominjemo i samu raketu SLS, čiji je razvoj (i sklapanje od novih dijelova i motora recikliranih iz ere Space Shuttlea) od početka prožet tehničkim problemima. U NASA-inoj se objavi spominju i određeni problemi s baterijama i toplinskim štitom na putničkoj kapsuli Orion.

Novom će se rasporedu morati prilagoditi i partneri iz privatnog sektora, koji surađuju na programu Artemis. Primarno se to odnosi na SpaceX i Blue Origin, privatne svemirske kompanije Elona Muska i Jeffa Bezosa, čije lunarne landere je NASA odabrala.

S Artemisom, NASA moći istraživati Mjesec više nego ikad prije, naučiti kako živjeti i raditi daleko od kuće te se pripremiti za buduće ljudsko istraživanje Marsa. NASA-ina raketa SLS, istraživački zemaljski sustavi i svemirska letjelica Orion, zajedno s landerima, svemirskim odijelima sljedeće generacije, lunarnom svemirskom postajom Gateway i budućim roverima – NASA-in su temelj za istraživanje dubokog svemira, zaključuje se u priopćenju.