Nizozemska mornarica provodi 3D skeniranje svojih brodova

Organizacija koja se brine za plovila Kraljevske nizozemske mornarica i Artec 3D pokrenuli su projekt 3D skeniranja svih plovila koja su u posjedu mornarice te potom 3D ispis zamjenskih dijelova

Matija Pavlić utorak, 3. listopada 2017. u 06:00

Tvrtka Artec 3D i organizacija Marinebedrijf Koninklijke Marine, koja je zadužena za brigu i održavanje plovila Kraljevske nizozemske mornarice (RNLN), zajednički su pokrenuli veliki projekt koji uključuje 3D skeniranje svih plovila koja su na raspolaganju spomenutoj mornarici.

Novi postupak 3D skeniranja plovila zamijenit će stari i puno sporiji proces koji je uključivao različite mjerne instrumente i repliciranje crteža unutar CAD programa.

Umjesto višemjesečnih mjerenja sada cijeli posao rade isključivo dva Artecova ručna 3D skenera (Artec Eva i Spider 3D) koji pretvara objekte u 3D fotografije.

Nastale fotografije će biti iskorištene za proizvodnju zamjenskih dijelova putem 3D ispisa (uporabom Artecovih 3D pisača). Dijelovi će se ispisivati ovisno o potrebi same mornarice iako je 3D ispis metala tehnologija koje se još nalazi u povojima.