Novi najsnažniji magnet na svijetu obara rekorde

Supravodljivi magnet snage 45,5 tesli funkcionira u tekućem heliju i novi je svjetski rekorder koji bi u budućnosti mogao postati još jači

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. lipnja 2019. u 15:00

Donedavni svjetski rekord za najsnažnije kontinuirano magnetsko polje stvoreno u laboratoriju od 45 tesli oboren je nakon gotovo 20 godina. Vlasnici prijašnjeg rekorda, MagLab (punim imenom National High Magnetic Field Laboratory) s Floride novim su magnetom popravili vlastiti rekord – izradili su, naime, elektromagnet jakosti, za sada, 45,5 tesli.

Novi rekorder gotovo je džepni magnet – ne veći od limenke pića, mase tek 390 grama – a izrađen je novom tehnologijom kojoj pomaže supravodljivost materijala pri niskim temperaturama. Stoga ovaj magnet za postizanje rekordne jakosti magnetskog polja treba tekući helij koji ga hladi, kao i komponente izrađene od supravodljivog rijetkog zemljanog barijevog oksida bakra (ReBCO) u kombinaciji s fiberglasom. Bez obzira na to, značajno je kompaktniji i energetski učinkovitiji od dosadašnjeg najsnažnijeg magneta.

Obaranje dosadašnjeg rekorda tek je prvi korak. Znanstvenici koji su izradili ovaj magnet smatraju da ista tehnologija ima potencijala za stvaranje magneta jakosti do 50 ili 60 tesli koji može zadržati magnetsko polje kroz duže vrijeme. Ovaj bi se napredak mogao iskoristiti za stvaranje novih, snažnijih akceleratora subatomskih čestica, za istraživanje nuklearne fuzije, egzotičnih stanja materije, ili pak za izradu nekih novih oblika raketnih pogona za svemirska putovanja.