Osobni sustavi za letenje zanimljivi su američkoj DARPA-i

Američka vojna tehnološka agencija otvorila je natječaj za inovatore i kompanije koje mogu proizvesti osobne letjelice – jetpackove, wingsuitove, jedrilice ili paraglidere za jednu osobu

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. ožujka 2021. u 22:00

Agencija poznata po svojim naprednim tehnološkim rješenjima DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) obično se bavi hi-tech projektima koji bi se mogli iskoristiti u vojne svrhe. Neki od aktualnih projekata na kojima rade vrte se oko umjetne inteligencije, stealth autonomnih dronova koji lansiraju rakete, svemirskih tehnologija i financiranja svih fundamentalnih istraživanja koja im mogu biti od pomoći.

Prošloga tjedna su, pak, objavili javni poziv inovatorima i kompanijama iz područja osobnog zračnog prijevoza. U pozivu se navodi da je ova agencija voljna financirati razvoj novih tehnologija za letenje. Poticat će, kažu, inovativne istraživačke koncepte u domeni sustava za osobno letenje koji dođu od pojedinačnih inovatora i malih i srednjih kompanija. Sustavi koje imaju na umu trebali bi poslužiti za zračni prijevoz vojnika i njihovu infiltraciju u neprijateljski teritorij, ili za lakši prijevoz vojnika preko zahtjevnih terena, bez korištenja postojećih helikoptera i drugih letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL).

Vojni jetpack ili nešto slično

Prema opisima koje DARPA navodi, jasno je da žele financirati osobne letjelice poput osobnih mlaznih letjelica (jetpacka), letećih odijela (wingsuita), osobnih jedrilica ili pak paraglidera. Sve što predstavlja inovativni i novi način za podizanje pojedinaca u zrak i letenje može ući u DARPA-in program financiranja.

Wingsuit
Wingsuit

U natječaju se navodi i da se očekuje da će takva rješenja imati intuitivna sučelja te da će let biti potpomognut računalnim tehnologijama. To bi, smatraju, trebalo olakšati upotrebu osobnih letjelica, učiniti ih efikasnijima, a u svakom slučaju prijavljena rješenja morala bi biti sposobna za vrlo brzo stavljanje u upotrebu, bez potrebe za dodatnom opremom.

DARPA je za inicijalnu fazu projekta pripremila 225.000 dolara koje će podijeliti za daljnji razvoj autorima prihvaćenih koncepata. Oni koji prođu u drugi krug dobit će priliku razviti prototipe i testirati ih u akciji.