DARPA želi da avioni lansiraju dronove koji lansiraju rakete

LongShot je prigodni naziv programa koji je pokrenula američka vojna tehnološka agencija DARPA, a u kojem se traži tehnološko rješenje za neobičan novi koncept autonomnih borbenih letjelica

Sandro Vrbanus srijeda, 10. veljače 2021. u 15:08

Američka vojna agencija koja se bavi razvojem naprednih tehnoloških rješenja Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) odabrala je partnere koji bi za nju trebali razviti novi tip letećeg naoružanja, kakav još nije viđen. Partneri na projektu, prigodno nazvanome LongShot, su manje-više očekivani proizvođači naoružanja i opreme za sve američke grane Oružanih snaga: General Atomics, Lockheed Martin i Northrop Grumman.

Oni bi za DARPA-u trebali razvijati bespilotnu letjelicu koja bi se lansirala iz aviona, a i sama bi imala mogućnost lansiranja raketa zrak-zrak. Prva faza projekta, za koji su spomenute kompanije dobile ugovor, uključuje tek dizajn koncepta. Tek u kasnijim bi se fazama sklapala takva letjelica, čiji bi prototip u punoj veličini trebao pokazati mogućnost kontroliranog leta prije, za vrijeme i nakon lansiranja projektila.

Robotizacija zračne borbe

Krajnji cilj LongShota jest razviti i proizvesti potpuno novi tip bespilotne letjelice koja bi bila od pomoći borbenim avionima te bi značajno povećala domet i efikasnost zračnih borbenih misija i – kao i kod ostalih projekata borbenih dronova – smanjila izloženost pilota pogibeljnim situacijama. Ovaj bi program trebao potpuno promijeniti paradigmu zračne borbe, jer bi to bilo prvi puta da netko može iz zraka lansirati dron koji potom ima mogućnost autonomnog leta i korištenja dodatnog vlastitog naoružanja. Dronovi bi se lansirali s podvjesnih točaka za naoružanje na lovcima ili iz prostora za bombe na bombarderima.

LongShot će, smatraju u DARPA-i, omogućiti alternativnu mogućnost kreiranja borbene sposobnosti u zraku, pa će tako donijeti "disrupciju" u tradicionalni način zračne borbe i potpuno promijeniti omjer snaga. Mogućnost lansiranja borbenih dronova s borbenih zrakoplova omogućit će pilotima da se udalje od poprišta borbe i najopasnije zadatke prepuste bespilotnim letjelicama. Za to vrijeme dronovi će se moći, bez opasnosti po ljudske živote, približiti metama i preciznije gađati neprijateljske mete svojim raketama.

Prema dostupnim informacijama, dronovi kakve DARPA zahtijeva od dobavljača trebali bi biti energetski efikasni – drugim riječima, trebali bi trošiti malo goriva, imati velik domet i biti relativno spori u odnosu na zrakoplove. Prednost bi im bila upravo u mogućnosti lansiranja projektila iz relativne blizine. Projekt LongShot započeo je s fiskalnom godinom 2021., a za njega je za sada, u fazi dizajna koncepta, izdvojeno 22 milijuna dolara.