Preko 100 milijuna dolara za autonomnu dostavu robotskim vozilima

Proizvođač guma Goodyear je putem svojeg fonda rizičnog kapitala Goodyear Ventures investirao u poduzeće Starship Technologies, koje pruža usluge autonomne dostave malenim robotima

Sandro Vrbanus srijeda, 10. veljače 2021. u 15:08

Proizvođač automobilskih guma Goodyear u okviru svojeg fonda rizičnog kapitala Goodyear Ventures povremeno investira u startup poduzeća koja djeluju na različitim područjima ključnima za razvoj budućnosti mobilnosti. Među takvima često se nađu kompanije koje razvijaju neka od rješenja autonomne vožnje, a od sada je Goodyearov partner postao i Starship Technologies, pružatelj usluga autonomne dostave putem malenih robotskih vozila.

Goodyear Ventures je zajedno s drugim investitorima ovoj tvrtki osigurao financijska sredstva u iznosu od 17 milijuna američkih dolara. S tom rundom financiranja ukupno su se ulaganja u ovu inovativnu kompaniju, prikupljena u proteklih šest godina, popela na preko 100 milijuna dolara.

Prijeđeni milijuni kilometara

Starship Technologies (iako u imenu nosi ime Starship nema nikakve veze sa SpaceX-om) izgrađuje i upravlja mrežom samovoznih dostavnih robota koji su osmišljeni za lokalnu gradsku dostavu hrane, prehrambenih proizvoda i paketa za nekoliko minuta.

Njihovi dostavni roboti proputovali su milijune kilometara i obavili više od milijun autonomnih dostava diljem svijeta, unutar studentskih kampusa i sličnim lokacijama. Trenutačno prometuju na dvadesetak lokacija u SAD-u, te na desetak mjesta u Estoniji, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Nedavno su, krajem siječnja, obilježili milijuntu autonomnu dostavu, kao prva kompanija u svijetu kojoj je tako nešto pošlo za rukom.

Dostavni roboti, koje možete vidjeti na priloženim slikama i videu, voze autonomno, a njihovu vožnju prate ljudski operatori koji u svakom trenutku, ako zatreba, mogu preuzeti kontrolu. Starship Technologies osnovali su, spomenimo usput, 2014. godine izvorni suosnivači Skypea, Ahti Heinla i Janus Friis.