Novi prototip Starshipa uspješno testiran, uz pripadajuću eksploziju

Jednako kao i njegov prethodnik u prosincu, i deveti prototip Starshipa u punoj veličini poletio je do visine od 10-ak kilometara te uspješno izveo sve manevre i zadatke, osim vertikalnog slijetanja

Sandro Vrbanus srijeda, 3. veljače 2021. u 09:48

SpaceX je sinoć obavio još jedan pokusni let svojeg Starshipa. Nakon prototipa u punoj veličini SN (seral number) 8 u prosincu, jučer je u mjestu Boca Chica u Teksasu lansiran njegov nasljednik, SN9. Let je odgađan posljednjih nekoliko tjedana, što zbog tehničkih problema i dodatnih radova na raketi, što zbog "papirologije", odnosno dodatnog vremena potrebnog za ishođenje svih neophodnih dozvola za ovaj tip pokusnog lansiranja. U konačnici je sve dovršeno u utorak, pa je Starship ponovno mogao poletjeti.

S lansirne rampe poletio je jednako kao i njegov prethodnik, dosegnuo visinu od 10-ak kilometara, te usput obavio nekoliko testova – najvažniji od kojih bilo je prepumpavanje goriva u rezervoarima svemirske letjelice dok je ona u najvišoj točki pokusnog leta, što je neophodno za stabilan "belly flop" (krstarenje na trupu) i slijetanje. Sve ovo prošlo je sukladno očekivanjima, a Starship SN9 pokazao se iznimno stabilnim prilikom povratka na tlo.

Starship SN9 i SN10 na lansirnom platou
Starship SN9 i SN10 na lansirnom platou

Problem u zadnjem trenutku

No, u posljednjim sekundama testa došlo je do nepredviđenog razvoja događaja. Kada je raketa trebala prijeći iz horizontalnog u vertikalni položaj, korištenjem zakrilaca i snage dvaju Raptor motora – propisno se uključio tek jedan motor. U drugome je došlo do kvara, pa Starship nije imao dovoljno potiska da se ispravi i kontrolirano vertikalno sleti na tlo. Kao i prošli puta, svjedočili smo spektakularnoj eksploziji.

Bitno je napomenuti da je ovaj test, unatoč tome, proglašen uspješnim jer je proizveo mnogo korisnih podataka za buduće prototipe. SpaceX kaže kako će do potpuno savršenog leta doći vjerojatno i do inačice SN20.

Sljedeća raketa spremna za let već sada je model SN10, koji se na priloženim slikama i videu može vidjeti kako već čeka svoj red. SpaceX ga je, naime, prije nekoliko dana izvezao iz proizvodnog hangara i parkirao na lansirnoj zoni, gdje obavlja posljednje pripreme za lansiranje. Prođe li sve prema planu, SN10 trebao bi poletjeti (i, nadaju se, sletjeti) već do kraja ovog mjeseca.