Proizveli pištolj koji se otključava putem otiska prsta ili skena lica, prodaja krenula odlično

Amerikanci će svašta izmisliti, samo da se ne moraju odreći tako omiljenog im osobnog naoružanja. Ovoga puta svjedočimo predstavljanju pištolja koji se za sigurnost brine biometrijskom zaštitom

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. travnja 2023. u 16:19

Najnovija američka inovacija, koja bi trebala povećati sigurnost kad je riječ o osobnom vatrenom oružju, dolazi iz kompanije Biofire Technologies iz savezne države Colorado. Oni su u prodaju nedavno pustili prvi biometrijski pištolj na svijetu, Biofire Smart Gun.

Neobičan spoj tehnologije i oružja osmislio je 26-godišnji Kai Kloepfer, koji je u dobi od 15 godina ostao šokiran masovnom pucnjavom u obližnjem mu kinu. Od tada je, kaže, tražio rješenje da vatreno oružje postane sigurnije. Rješenje je pronašao, kao što to Amerikanci u pravilu uvijek čine, u – proizvodnji još više oružja.

Senzori otiska prsta i lica

Kako vidimo, ovdje je riječ o 9-milimetarskom pištolju modernog, gotovo futurističkog, izgleda, koji ima ugrađene senzore otiska prsta i skener lica. Pametnom pištolju tako treba "prijaviti" vlasnika, odnosno identificirati se putem lica ili otiska prsta, a on će se tek tada otključati i omogućiti ispaljivanje streljiva. Čim ga vlasnik ispusti iz ruke, pištolj će se automatski zaključati. Takvim će ostati dok ga ponovno u ruku ne uzme netko od autoriziranih korisnika.

Iz kompanije poručuju da je riječ o tehnologiji koja će omogućiti da se oružjem koristi samo njegov vlasnik, ili osobe kojima on to dozvoli. "Dakle, vaše oružje neće nikada moći izazvati tragediju u rukama djeteta, kriminalca, ili bilo koga drugoga", kažu.

Nastavljaju dalje u pravom američkom stilu: promotivni video na službenim stranicama prikazuje sretnu obitelj kako drži pištolj na polici u dnevnoj sobi, gdje mu se djeca mogu diviti, ali ga ne mogu upotrijebiti.

Pištolj ima svoje pametno postolje, koje omogućava njegovo vađenje tek kada je korisnik biometrijski prepoznat. Taj se stalak reklamira kao alternativa sigurnom i zaključanom spremištu ili ormaru za oružje.

Unutar Biofire Smart Guna nalazi se punjiva litij-ionska baterija, a cijeli je sustav, navodno, zaštićen enkripcijom kako se ovo oružje ne bi moglo "hakirati" i pretvoriti u obični pištolj (tehničke detalje te zaštite ne pojašnjavaju).

Amerikancima, ludima za oružjem, ali i tehnologijom, pametni je pištolj dostupan po cijenama od 1.499 do 2.499 dolara. Dostupne su tri inačice, uz brojne mogućnosti personalizacije, a najskuplja je varijanta – već rasprodana.