Propao prvi povijesni pokušaj lansiranja Virgin Orbitove rakete iz Europe

Prošle je noći Virgin Orbitov Boeing 747 poletio iz Velike Britanije te ispustio orbitalnu raketu iznad Atlantika, no ona nije dosegnula svoju planiranu orbitu zbog tehničke anomalije

Sandro Vrbanus utorak, 10. siječnja 2023. u 11:38

Britanska kompanija za lansiranje orbitalnih raketa, Virgin Orbit, pokušala je sinoć lansirati svoju raketu LauncherOne s britanskog tla. Bio je to prvi povijesni pokušaj lansiranja bilo kakve orbitalne rakete s tla zapadne Europe, a Virgin Orbit ga je namjeri učiniti revolucionarnom metodom – postavljanjem rakete pod krilo modificiranog zrakoplova Boeing 747, nadimka Cosmic Girl.

Prerano okončana misija

Zrakoplov je s takvim teretom uspješno poletio iz baze Spaceport Cornwall na jugozapadu Engleske i ispustio raketu na predviđenom mjestu, iznad Atlantskog oceana, na visini od oko 10 kilometara. Raketa je potom uključila svoje motore, uspješno dostigla hipersoničnu brzinu i došla do visine koja se smatra ulaskom u svemir. Odbacila je prvi stupanj, uključila drugi, no tada se dogodio tehnički kvar. Iz Virgin Orbita kažu kako je sustav doživio "anomaliju" pri brzini od oko 17.700 km/h što je "prerano okončalo misiju".

Eufemizam je to za gubitak rakete i tereta, koji se u prvoj povijesnoj misiji "Start Me Up" sastojao od devet manjih satelita u vlasništvu nekoliko komercijalnih klijenata Virgin Orbita. Za sada nisu poznati uzroci neuspjeha ove misije. Virgin Orbit već na rasporedu ima sljedeće lansiranje, na kojem će ponijeti teret Američkog ratnog zrakoplovstva. Ono bi se trebalo dogoditi u Kaliforniji sljedećeg mjeseca, no nakon ove nezgode, moguće je da će biti odgođeno.

Bilo je ovo peto Virginovo lansiranje sustava LauncherOne za klijente i prvo koje nije uspjelo.