SAD dobile prvi prijenosni taktički laser iz Northrop Grummanna

Northrop Grummann američkim je vlastima isporučio prvi mobilni laserski top visoke energije, osmišljen za brzu primjenu u taktičkim uvjetima te u robusnom kućištu, spremnom za teške terenske uvjete

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. kolovoza 2023. u 19:00

Američki proizvođač vojne tehnologije Northrop Grummann pohvalio se prvom isporukom visokoenergetskog laserskog oružja, ali u umanjenom i mobilnom izdanju, spremnom za korištenje u pokretu i na terenu. Isporuka je nedavno obavljena, a primatelj su "američke vlasti", kako se navodi u priopćenju – pa nije sasvim jasno u kojoj grani Oružanih snaga će novi laser biti testiran i naći svoju primjenu.

Laserski "fantom"

Proizvođač navodi kako je riječ o taktičkom oružju i naprednom tehnološkom rješenju, kojim žele postati lideri na tržištu visokoenergetskih laserskih topova. Kao i nešto veći, stacionarni laseri, i ovaj, nazvan Phantom, koristi usmjerenu i fokusiranu energetsku zraku za pogađanje meta. Iz Northrop Grummanna kažu kako su ekspertizu stečenu u razvoju tog oružja primijenili i kako bi izradili njegovu minijaturiziranu varijantu, laganu, ali istodobno i učinkovitu. Zamišljen je, kažu, za obranu od različitih vrsta prijetnji, kao što su bespilotne letjelice, rakete, projektili ili navalni brodovi.

Phantom 📷 Northrop Grumman
Phantom Northrop Grumman

Priopćenje o ovom novom dodatku laserskom vojnom asortimanu SAD-a prilično je šturo kad je riječ o tehničkim detaljima. Dostupna je tek jedna fotografija, na kojoj vidimo laserski sklop s, kako se čini, pokretnom glavom, sve smješteno u robusno transportno kućište. Za laser kažu da je u klasi snage 10kW te da cijeli sklop zauzima oko 12 prostornih stopa. U "prijevodu" na metričke jedinice to je oko 340 litara, a u "narodskom" izričaju – riječ je otprilike o volumenu prijenosnog hladnjaka.

Masa Phantoma je 90-ak kilograma, pa ga kao takvoga mogu podići, prenositi i instalirati samo dvije osobe. Korisnici mobilne laserske jedinice, spomenute "američke vlasti", prvo će integrirati ovaj sustav s postojećima i dodatno ga testirati, a tek potom će on završiti u rukama nekog od rodova Oružanih snaga.