Samsung i Stanford razvili OLED panel gustoće 10.000 piksela po inču

OLED zasloni ove rekordne rezolucije mogli bi biti korišteni za izradu ekrana vrlo realističnog prikaza koji bi se gledali izbliza, poput onih u VR naglavnicima i naočalama za proširenu stvarnost

Sandro Vrbanus utorak, 27. listopada 2020. u 06:00

Istraživači materijala s američkog sveučilišta Stanford i Samsungov institut za naprednu tehnologiju (SAIT) zajedničkim su snagama razvili prvi OLED zaslon na svijetu koji se odlikuje rezolucijom višom od 10.000 piksela po inču. Zaslon je načinjen u tehnologiji organskih LE-dioda kao i postojeća OLED rješenja, no umjesto nekoliko stotina piskela po inču njegova inovativna "metapovršina" omogućava mu višestruko veću gustoću piksela koji prikazuju sliku.

Ključni dio ovog newOLED zaslona je reflektivna "optička metapovršina" smještena iza zaslona, izrađena posebnim nanotehnološkim postupkom i oblika je takvoga da stvara nanošupljine i nanostupiće koji reflektiraju svjetlost dobivenu od OLED panela. Ova površina načinjena je tako da iskorištava način kretanja svjetlosti na nanoskali, gdje ona "teče oko predmeta poput vode", kažu znanstvenici.

Posebnom konfiguracijom te površine dobiva se zrcalo koje stvara rezonancu za svaku pojedinu boju (crvenu, zelenu i plavu), čime se dobivaju daleko manji subpikseli nego kod klasičnih OLED zaslona. Ova reflektivna površina osigurava i da porastom rezolucije ne padaju svjetlina i kontrast takvih ekrana.

OLED paneli nove generacije

Za sada je ovakav newOLED zaslon kreiran u laboratoriju i služi kao dokaz koncepta, ali stručnjaci iz Samsunga i Stanforda kažu da se tehnologija proizvodnje može primijeniti i u serijskoj proizvodnji većih zaslona. Osnovnu primjenu ovakvih rješenja iznimno visoke rezolucije vide u naglavnicima i naočalama za virtualnu i proširenu stvarnost, odnosno u ekranima koji se nalaze na samo nekoliko centimetara od očiju i u kojima su visoke rezolucije najpotrebnije za dobivanje realističnog prikaza. Samsung navodno već radi na tome, a kao teorijska granica gustoće nameće se ona od čak 20.000 piskela po inču.

Zanimljivo je da je do suradnje Samsungovih stručnjaka sa znanstvenicima sa Stanforda došlo tako što su udružili snage na izradi ultratankih elektroda za solarne panele. Nakon što su vidjeli da im je ideja zrcala s "metapovršinom" uspjela, primijenili su je i na OLED panele, te tako možda stvorili sasvim novu generaciju zaslona.