SpaceX u tajnosti radi špijunske satelite namijenjene američkim obavještajcima i vojsci

O vezama Pentagona i SpaceX-a piše se već godinama, što zbog lansiranja tajnih vojnih letjelica, što zbog komunikacijskih satelita. Sada je prvi put potvrđeno da Muskova tvrtka radi i posebne satelite za njih

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. ožujka 2024. u 16:00

SpaceX-ov poslovni odjel Starshield još je 2021. godine potpisao ugovor s američkom obavještajnom agencijom za izviđanje (National Reconnaissance Office), koja je dio tamošnje obavještajne zajednice pod kontrolom Ministarstva obrane (Pentagona). Tada se doznalo da je ugovor "težak" 1,8 milijardi dolara, no tek šturi su detalji došli do javnosti. Kada se, prošloga mjeseca, doznalo da je riječ o NRO-u, posumnjalo se na suradnju upravo u području satelita, budući da su američki špijunski sateliti većinom pod kontrolom te agencije. Sada je Reuters dobio i potvrdu tih sumnji.

"Nitko se neće moći sakriti"

Prema njihovim podacima, Pentagon već dugo iskazuje interes za svojom prisutnošću u niskoj orbiti, odnosno želi izgraditi "Starlink za vojsku", konstelaciju izviđačkih satelita koji bi služili primarno kao potpora postrojbama diljem svijeta. Izvori kažu da bi novi SpaceX-ov projekt mogao dati SAD-u nove mogućnosti uočavanja prijetnji i meta bilo gdje na svijetu.

Trenutačno se, kažu, radi na razvoju moćnog novog špijunskog sustava, koji bi uključivao stotine satelita sposobnih snimati Zemlju i raditi u "jatu" u niskoj orbiti. Nije poznato kada bi ta mreža mogla biti aktivirana. Jedino što su iz NRO-a izjavili jest da "razvijaju najsposobniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski sustav za prikupljanje podataka, izviđanje i nadzor, koji je svijet ikada vidio". "Nitko se neće moći sakriti", kažu isti izvori, opisujući mogućnosti novog sustava.

Navodno bi sustav mogao, baš kao u filmu, u stvarnom vremenu pratiti bilo koju metu na tlu i u stvarnom vremenu dijeliti o tome podatke s obavještajcima. To bi SAD-u omogućilo imati prijenos uživo iz bilo kojeg dijela svijeta, što bi im značajno pomoglo u vojnim i izviđačkim aktivnostima. SpaceX-u lansiranja tajnih satelita nisu nepoznanica, pa je tako od 2020. godine u sklopu ovog programa već u orbitu lansirano desetak prototipa novih satelita.