Testiran novi sustav za izbacivanje otpada iz svemirskih postaja

Kompanija Nanoracks na Međunarodnoj je svemirskoj postaji iskušala svoj novi sustav za odgovorno odlaganje otpada iz orbite, na način da on potpuno sagori u atmosferi

Sandro Vrbanus petak, 8. srpnja 2022. u 20:22

Gdje god obitavaju ljudi, proizvodi se i smeće, a ništa drugačije nije niti u svemiru. Na Međunarodnoj svemirskoj postaji otpad se ili reciklira, ili ručno sortira pa se pohranjuje na samoj postaji sve do sljedeće prilike za njegovo spaljivanje. Kada na ISS pristigne teretna sonda Cygnus, astronauti iz nje preuzmu sve što im je dopremila, a prostor potom napune smeće. Cygnus se potom šalje natrag prema Zemlji te izgara u atmosferi.

Za sada ne postoji potpuno automatizirano rješenje koje bi upravljalo otpadom na način sličan onome koji se svakodnevno koristi u gradovima, tj. kako bi ga se zbrinjavalo bez potrebe za izgaranjem cijele jedne svemirske kapsule. Pritom je bitno i da prilikom rješavanja pitanja otpada iz orbite u njoj ne ostaju čestice u obliku svemirskog smeća, koje mogu ugroziti druge letjelice ili satelite.

Svemirski "komunalac"

Upravo na takvom rješenju radila je kompanija Nanoracks, kako bi olakšala "bacanje smeća" izravno iz orbite u nepovrat. Njihovo rješenje naziva se Bishop Airlock i prvi puta je testirano na Međunarodnoj svemirskoj postaji prošloga vikenda. U ovom slučaju otpad raznih vrsta pakira se u posebne vreće, stavlja u zračnu ustavu, a ona, uz pomoć robotske ruke, na siguran način otpušta tu vreću i šalje je na kontrolirano deorbitiranje i izgaranje u Zemljinoj atmosferi.

Prvi test ove tehnologije prošao je uspješno, a s javnošću je podijeljen i video zapis tog događaja. U vreću koja se vidi na snimci zapakirano je 78 kilograma smeća s postaje, a maksimalni kapacitet sustava je čak 272 kg. Prilikom testiranja u atmosferi je sagorjelo nešto spužve i drugih materijala za pakiranje, vreće za teret, ponešto prljave odjeće, razni higijenski proizvodi te iskorištena uredska oprema.

Četiri astronauta godišnje proizvedu oko 2.500 kilograma otpada, a Bishop Airlock uskoro će postati najveći sustav za njegovo odbacivanje. Daljnjim napretkom i razvojem tehnologije mogućnosti će mu se povećavati, pa bi trebao poslužiti i na budućim svemirskim postajama. Nanoracks, naime, ima plan izgraditi i vlastitu svemirsku postaju Starlab, koja bi trebala s radom početi 2027. godine.