U Engleskoj počinje testiranje automobila bez vozača – ali na daljinsko upravljanje

Dok se u nekim dijelovima svijeta pomalo već testiraju komercijalne usluge taksija bez vozača koji voze samostalno, uz pomoć umjetne inteligencije, u Milton Keynesu će voziti malo drugačiji taksiji bez vozača

Sandro Vrbanus srijeda, 5. siječnja 2022. u 06:00

Milton Keynes je grad smješten 80-ak kilometara sjeverozapadno od Londona. Danas je ljubiteljima tehnologije možda poznat kao mjesto u kojem se nalazi sjedište Red Bullove momčadi Formule 1, a u povijesti je ostao zabilježen i kao grad u kojem se rodilo moderno računalstvo. Tamo je, naime, smješten glasoviti Bletchley Park, u kojem je Alan Turing za vrijeme 2. svjetskog rata razvio računala za razbijanje šifriranja njemačke Enigme. Milton Keynes ove će godine postati i mjesto u kojem će se, prvi puta u svijetu, testirati taksiji bez vozača – ali ne potpuno automatizirani na kakve smo naviknuti.

Naime, u ovom će engleskom gradu ovoga mjeseca započeti testiranje flote vozila Fetch, tamošnjeg startupa Imperium Drive. Ta će malena vozila prometovati bez vozača, ali će njima, umjesto umjetne inteligencije, upravljati ljudski operateri iz posebnog kontrolnog centra. U svakom će vozilu također sjediti i operater kompanije, koji će imati zadatak da preuzme upravljanje vozilom u krajnjoj nuždi.

Tako je sigurnije, kažu

Zašto bi automobili na daljinsko upravljanje, pak, bili zanimljivi za razvoj tehnologije, kada već postoje oni koji mogu cestama prometovati gotovo u potpunosti samostalno? Britanski startup smatra da će svojim pristupom omogućiti smanjenje gužvi, povećanje sigurnosti prometa, a bez potrebe da razviju u potpunosti automatizirano vozilo.

Malenim vozilima naziva Fetch upravljat će, dakle, operateri na daljinu, uz pomoć kontrola ali i naprednih podataka iz senzora samog automobila. Oni bi na taj način trebali imati bolji pregled situacije u prometu nego da se nalaze u vozilu. "Naš je cilj učiniti vožnju na daljinu sigurnijom od normalne vožnje. U normalnim uvjetima i dalje imate mrtve kutove, što može dovesti do nezgode. Niste niti u stanju predvidjeti situacije u prometu, pješake i bicikliste", kažu iz Imperium Drivea.

Njihovi automobili stoga su opremljeni kamerama i tehnologijom računalnog vida, koja može analizirati situaciju u kojoj se nalaze. S testiranjem će početi na ograničenom području, među ostalim prevozit će nogometaše lokalnog kluba MK Dons na treninge i s njih. U slučaju da se test pokaže uspješnim, svi će stanovnici Milton Keynesa u skorijoj budućnosti moći putem posebne aplikacije naručiti ovaj oblik taksi prijevoza.