Umjesto kompliciranih i skupih raketa: testirano kinetičko ispaljivanje satelita u orbitu

Američki startup Spinlaunch osmislio je novu tehnologiju koja bi u budućnosti mogla u nisku orbitu lansirati predmete mase do 200 kilograma, bez potrebe za klasičnim raketama

Sandro Vrbanus petak, 12. studenog 2021. u 17:45

Svemirske tehnologije i sateliti ne moraju nužno biti vezani uz skupe, komplicirane i ekološki ne baš održive rakete – pokazuje to eksperimentalni sustav kinetičkog lansiranja satelita koji je osmislio američki startup Spinlaunch. Njihova ideja u osnovi je jednostavna: umjesto da u orbitu terete šaljemo raketama, mogli bismo ih katapultirati s tla i iskoristiti tako generiranu kinetičku energiju za postizanje željene visine i brzine.

Ova alternativna tehnologija lansiranja ima potencijal u nisku orbitu slati terete mase do 200 kilograma, kažu iz Spinlauncha, i to značajno jeftinije i ekološki prihvatljivije nego što se to trenutačno radi raketama. Njihov suborbitalni akcelerator prvi je puta "oživio" prošloga mjeseca, kada je i testiran u svemirskoj luci u Novom meksiku.

Svemirski katapult

Unutar njihovog sustava za lansiranje, koji izgledom podsjeća na turbinu, teret koji će biti lansiran u orbitu prvo se mora dobro zavrtjeti. To se čini na električni pogon unutar vakuumske centrifuge, gdje se satelit ubrzava do hipersoničnih brzina. Dosadašnji testovi obavljeni su na brzinama oko 6 puta većima od brzine zvuka.

Kada postigne dovoljnu kinetičku energiju, na vrhu lansirnog sustava otvara se cijev kroz koju satelit velikom vrzinom izlijeće u nebo. Inicijalna brzina trebala bi mu biti dovoljna da savlada najveću gravitacijsku silu pri lansiranju, a kasnije se na njemu može uključiti i kemijski reaktivni pogon kako bi mu dao dodatno ubrzanje i umetnuo ga precizno u željenu orbitu. Prema planu, kinetički bi katapult satelite mogao podići do visine od oko 61 kilometra, nakon čega bi trebalo uključivati ugrađene potisnike.

Rakete i sateliti za ovakvo lansiranje moraju biti u stanju izdržati ubrzanje od čak 10.000 G
Rakete i sateliti za ovakvo lansiranje moraju biti u stanju izdržati ubrzanje od čak 10.000 G

Prvi test obavljen je na akceleratoru koji veličinom mjeri tek trećinu onoga koji Spinlaunch želi proizvesti. No, čak i umanjeni model promjera je 33 metra, a uspio je testni pasivni projektil dužine 3 metra (i nepoznate mase) izbaciti do visine od "nekoliko kilometara". Prvi test obavljen je na tek 20% snage ovog umanjenog akceleratora. Iz Spinlauncha navode da bi njihove pasivne rakete mogle biti i višetruko iskoristive – jednom kada u orbitu dostave željeni teret, mogle bi se padobranom spustiti na tlo i biti spremne za ponovno katapultiranje.

Video s prvog lansiranja:

Više o načinu rada Spinlauncha:

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi