Umjetna inteligencija planira bolje gradove nego ljudi

Kineski UI model smišlja urbanističke planove koji za 50 posto nadmašuju ljudske dizajne u tri najmanje metrike: pristupu uslugama, zelenim površinama i protočnosti prometa

Mladen Smrekar utorak, 19. rujna 2023. u 07:02
Nakon dva dana obuke model je predložio idealan raspored cesta i korištenja zemljišta i uklopio ih u koncept 15-minutnog grada 📷 pikisuperstar
Nakon dva dana obuke model je predložio idealan raspored cesta i korištenja zemljišta i uklopio ih u koncept 15-minutnog grada pikisuperstar

Zamislite da živite u zelenom gradu ispunjenom parkovima prošaranim pješačkim i biciklističkim stazama, s efikasnom mrežom javnog prijevoza koja stanovnicima osigurava brz, komforan i jeftin prijevoz do željenih mjesta svakih nekoliko minuta. Ovaj ideal urbanog planiranja sadržan je u ideji "15-minutnog grada" u kojem se sve osnovne potrebe i usluge mogu dohvatiti unutar četvrt sata, poboljšavajući javno zdravlje i smanjujući emisije iz vozila.

Velika brzina

Urbanistima bi u ostvarenju tog ideala mogla pomoći umjetna inteligencija; barem takav dojam ostavlja studija koja zorno pokazuje kako strojno učenje može generirati učinkovitije prostorne rasporede od ljudi, i to u djeliću vremena.

Prostorno planiranje urbanih zajednica putem dubinskog učenja 📷 Yu Zheng i dr/Tsinghua University
Prostorno planiranje urbanih zajednica putem dubinskog učenja Yu Zheng i dr/Tsinghua University

Naime, grupa kineskih istraživača sa Sveučilišta Tsinghua razvila je UI sustav za rješavanje najzamornijih, računalnih zadataka urbanog planiranja i otkrili da velikom brzinom izrađuje urbanističke planove koji za velikih 50 posto nadmašuju ljudske dizajne u tri najmanje metrike: pristupu uslugama, zelenim površinama te protočnosti prometa.

Automatizacija koraka

Njihov model, predstavljen u časopisu Nature Computational Science, treniran je za projektiranje urbanih područja veličine 3x3 bloka, odnosno nekoliko četvornih kilometara. Nakon dva dana obuke i korištenjem nekoliko neuronskih mreža, predložio je idealan raspored cesta i korištenja zemljišta te ih uklopio u koncept 15-minutnog grada.

UI model u sekundi izračunava zadatke za koje planerima treba između 50 i 100 minuta 📷 freepik
UI model u sekundi izračunava zadatke za koje planerima treba između 50 i 100 minuta freepik

Dakako, priznaju istraživači, model umjetne inteligencije trebalo bi dodatno obučiti kad bi se htjelo pomoću njega ispanirati cijeli grad. Projektiranje susjedstva koje se sastoji od 4×4 blokova sadrži dvostruko više planskih odluka od 3×3 blokova. No, automatizacija samo nekoliko koraka u procesu planiranja štedi ogromne količine vremena: UI model je u sekundi izračunavao zadatke za koje je planerima trebalo između 50 i 100 minuta.

UI asistent

Automatiziranje zadataka urbanističkog planiranja koji oduzimaju najviše vremena omogućilo bi planerima da se usredotoče na izazovnije zadatke ili zadatke usmjerene na čovjeka, poput javnog angažmana i bolje estetike.

Model je uspješno istreniran za projektiranje urbanih područja veličine 3x3 bloka 📷 Yu Zheng i dr/Tsinghua University
Model je uspješno istreniran za projektiranje urbanih područja veličine 3x3 bloka Yu Zheng i dr/Tsinghua University

Umjesto da umjetna inteligencija zamjenjuje ljude, istraživači predlažu urbanistima da njihov UI sustav iskoriste kao asistenta koji će im u hipu generirati konceptualne dizajne optimizirane algoritmima, kako bi potom ljudski stručnjaci napravili daljnje prilagodbe na temelju povratnih informacija iz zajednice.