Zlato iz elektroničkog otpada koristit će se za izradu britanskih kovanica

Službena Kraljevska kovnica novca Ujedinjenog Kraljevstva, Royal Mint, najavila je da će koristiti novu tehnologiju izvlačenja zlata iz elektroničkog otpada kako bi proizvodila zlatne poluge i novčiće

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. listopada 2021. u 06:00

Elektronički otpad, kojega se u svijetu proizvede preko 50 milijuna tona godišnje, sadrži vrijedne metale poput paladija, zlata i srebra, no oni se i dalje iz e-otpada ne iskorištavaju u dovoljnoj mjeri. Nastavi li se rast tehnološke industrije kakav se bilježi sada, već do 2030. godine u svijetu bi moglo nastajati i do 74 milijuna tona e-otpada godišnje.

U utrku za njegovo pametnije i efikasnije iskorištavanje uključuje se i Kraljevska kovnica novca Ujedinjenog Kraljevstva, Royal Mint. Oni su ostvarili suradnju s kanadskim startupom Excir, koji se bavi "čistom tehnologijom" kako bi prvi u svijetu u širu komercijalnu upotrebu uveli novu tehnologiju recikliranja elektroničkog otpada iz kojeg bi jedinstvenim kemijskim postupkom izvlačili primarno zlato, ali i druge dragocjene materijale.

Izdvajanje zlata na sobnoj temperaturi

Excir je u ove svrhe osmislio i patentirao novu tehnologiju, navodno revolucionarnu, koja iz odbačenih elektroničkih uređaja, primarno iz tiskanih pločica mobitela i računala, izvlači više od 99% tamo ugrađenog zlata. Za razliku od nekih u posljednje vrijeme prikazanih rješenja, ova tehnologija oslanja se na posebnu smjesu kemikalija koje "selektivno ciljaju zlato i dragocjene metale" te ih izdvajaju iz e-otpada "u sekundama". Kanadski se stručnjaci nadaju da će njihova tehnologija omogućiti ponovnu upotrebu velikih količina zlata i pružiti rješenje za rastući svjetski problem elektroničkog otpada.

Royal Mint im trenutačno pomaže u skaliranju ove inovativne tehnologije kako bi ona izišla iz laboratorija i ušla u masovnu upotrebu. Kao osnovnu prednost nove metode izvlačenja zlata ističu činjenicu da se elektronički otpad više neće morati izvoziti iz Ujedinjenog kraljevstva kako bi u kompliciranim procesima izdvajanja dragocjenih metala bio rastaljen pri visokim temperaturama. Naprotiv, Kraljevska kovnica trebala bi iz njega zlato i druge metale izdvajati u svojem pogonu u Južnom Walesu, i to u procesu koji se odvija na sobnoj temperaturi.

O detaljima kemijskog procesa s velikim potencijalom nisu objavljeni detalji
O detaljima kemijskog procesa s velikim potencijalom nisu objavljeni detalji

Inicijalno testiranje već im je omogućilo proizvodnju zlata čistoće 999.9 (>24 karata). Jednom kada bude u punoj upotrebi, isti bi proces trebao omogućiti recikliranje paladija, srebra i bakra. Ovaj projekt će biti osmišljen u skladu s cirkularnom ekonomijom, poručili su iz Kraljevske kovnice, i smatraju da ima potencijala upravljati e-otpadom na ekološki održiv i kontroliran način. Rezultat bi trebao biti smanjen utjecaj e-otpada na okoliš, ali i poticanje razvijanja novih vještina i zapošljavanja u toj zemlji.

Ovako dobiveno zlato Royal Mint planira prvo pretvoriti u zlatne poluge, a potom od njih dalje izrađivati svoje proizvode, poput investicijskog zlata i kovanica.