EU: do 2030. godine gigabitna povezivost za sve građane i poduzeća

Novi zakonski prijedlozi, objavljeni ovoga tjedna u Europskoj komisiji, utvrđuju pravila za brže, jeftinije i učinkovitije uvođenje gigabitnih mreža u cijeloj Europskoj uniji

Sandro Vrbanus petak, 24. veljače 2023. u 19:25

Europska komisija objavila je svoj plan za transformaciju telekomunikacijskog sektora do kraja ovog desetljeća, na području cijele Europske unije. Predstavila je stoga niz mjera, kojima je cilj da do 2030. godine gigabitna povezivost bude dostupna svim građanima i poduzećima u EU.

Njihove tri inicijative za povezivost su:

  • Prijedlog Akta o gigabitnoj infrastrukturi, uredbe kojom se utvrđuju pravila za brže, jeftinije i učinkovitije uvođenje gigabitnih mreža u cijeloj Uniji;
  • Nacrt preporuke o gigabitnim mrežama, u kojem se nacionalnim regulatornim tijelima daju smjernice o uvjetima pristupa telekomunikacijskim mrežama operatora sa značajnom tržišnom snagom, s ciljem da potakne brže gašenje starih tehnologija i ubrzano uvođenje gigabitnih mreža;
  • Pokretanje savjetovanja o budućnosti sektora povezivosti i infrastrukture za povezivost, kako bi se prikupila stajališta o mogućim utjecajima porasta potražnje za povezivošću i tehnološkog napretka na budući razvoj i potrebe.

Optička infrastruktura svima

Akt o gigabitnoj infrastrukturi odgovor je EU na sve veću potražnju za bržom, pouzdanijom i podatkovno intenzivnom povezivošću. On nastoji riješiti problem sporog i skupog uvođenja infrastrukture za rad naprednih gigabitnih mreža. Njime bi se smanjila birokracija, troškovi i administracija, uz digitalizaciju postupaka izdavanja dozvola za uvođenje internetske infrastrukture.

Cilj je digitalnog desetljeća da do 2030. sva europska kućanstva budu pokrivena gigabitnom mrežom, a sva naseljena područja barem 5G mrežom

Primarno se naglasak stavlja na nove zgrade ili zgrade na kojima je provedena veća rekonstrukcija. U njima će se morati, osim u opravdanim slučajevima, instalirati optička mreža, kako bi građanima bile dostupne najbrže usluge povezivosti.

Europski parlament i Vijeće sada bi trebali razmotriti predloženu uredbu komisije. Nakon što suzakonodavci donesu prijedlog Komisije, nova će se pravila izravno primjenjivati u svim državama članicama, poručeno je.

Preporuka o gigabitnim mrežama

Nacrt preporuke o gigabitnim mrežama donosi smjernice za nacionalna regulatorna tijela o uvjetima pristupa mrežama operatora sa značajnom tržišnom snagom. Cilj je te preporuke da se svim operatorima, kad je to opravdano, omogući pristup takvoj postojećoj mrežnoj infrastrukturi.

Na ovaj se način može stvoriti povoljno regulatorno okruženje, potaknuti gašenje starih tehnologija i u roku od dvije do tri godine pospješiti uvođenje gigabitne mreže. Komisija kaže da će raditi i na fleksibilnosti u određivanju cijena pristupa reguliranim mrežama, a da se pritom omogući održivo tržišno natjecanje, uz dodatne prednosti za korisnike.

Javno savjetovanje

Komisija je pokrenula i javno savjetovanje o budućnosti sektora povezivosti i infrastrukture za povezivost. Cilj je prikupiti stajališta javnosti oko toga koje su vrste infrastrukture potrebne Europi da bi u narednim godinama održala korak s transformativnim tehnološkim razvojem i imala kontrolu nad svojom digitalnom transformacijom.

Sve zainteresirane organizacije, poduzeća i građani pozivaju se da ispune upitnik u roku od 12 tjedana, odnosno najkasnije do 19. svibnja 2023.