Grad Hvar zabranio uvođenje 5G tehnologije, dok gradska "radna skupina" ne utvrdi štetnost

Gradski vijećnici izglasali su obustavu planiranog uvođenja testne 5G mreže na Hvaru, a dozvolu će, kažu, izdati tek kada se dokaže da ona nema negativan utjecaj na ljude i okolinu

Sandro Vrbanus petak, 5. lipnja 2020. u 15:02

Na svojoj sjednici održanoj 2. lipnja 2020. godine Gradsko vijeće Grada Hvara jednoglasno je usvojilo Odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području grada Hvara. Obustava će biti na snazi sve dok god se ne dokaže da spomenuta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, a sve putem neovisne i nepristrane studije, stoji na službenim stranicama Grada.

Odluka se na sjednici dnevnog reda našla na prijedlog gradonačelnika Rikarda Novaka, a na inicijativu neformalne skupine građana. Oni su reagirali temeljem informacije o uvrštavanju grada Hvara na listu od 13 gradova i 1 otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže. To se građanima, a niti gradonačelniku, nije svidjelo, pa su uz pomoć gradskih vijećnika donijeli zabranu uvođenja 5G mreže.

Najavili su i da će Gradsko vijeće Grada Hvara osnovati svoju radnu skupinu, koja će u narednih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara, kažu iz Gradskog vijeća.

Službeno obrazloženje odluke

U službenom obrazloženju ove odluke navodi se kako su uzeti su u obzir rezultati istraživanja provedenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije EU Parlamenta 2008/2211 („Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima“ i 2007/2252 („Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš“) te Rezolucija Vijeća Europe br. 1815/2011 („Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš“).