HAKOM: odluka Grada Hvara o zabrani 5G nije u skladu s propisima

Nakon što je Gradsko vijeće Hvara izglasalo zabranu postavljanja 5G tehnologije u njihovom gradu dok lokalna radna skupina ne utvrdi eventualne posljedice po zdravlje, oglasio se i nadležni regulator

Sandro Vrbanus subota, 6. lipnja 2020. u 13:10

Ovoga je tjedna duhove uzburkala objava iz Grada Hvara, gdje je Gradsko vijeće izglasalo obustavu planiranog uvođenja testne 5G mreže. Prema njihovoj odluci u Gradu Hvaru bit će zabranjeno postavljati 5G tehnologiju dok posebna radna skupina Gradskog vijeća ne istraži, ili kako sami kažu "pokuša istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma". Nakon provedenog istraživanja, najavljuju, rezultate će dostaviti HAKOM-u i Vladi RH.

Zabrana nije logična niti legalna

Na odluku s Hvara sada su reagirali i iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM-a. Izjavili su kako "ograničavanje razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture za javne usluge nije u skladu s propisima". Rečenu odluku Gradskog vijeća nisu vidjeli, pa je nisu izravno komentirali, ali su naglasili da je postavljanje i rad baznih postaja regulirano zakonskim propisima koji se odnose na čitavo područje Republike Hrvatske.

Odluka o "zabrani 5G" tiče se, kako se čini iz medija, samo zabrane određene tehnologije, a ne s njome povezanih frekvencija. Ovo dodatno nema smisla, poručili su iz HAKOM-a, "jer je jedini parametar bitan za učinak na ljudsko tijelo ukupna razina elektromagnetskih polja svih izvora na određenoj lokaciji, a ne vrsta tehnologije".

Informacije o 5G

HAKOM je inače nedavno objavio posebnu sekciju na svojim web stranicama u kojoj su na jednom mjestu naveli sve bitne podatke o implementaciji 5G mreža u Hrvatskoj. Nakon toga, za potrebe informiranja javnosti obratili su se i domaćim znanstvenicima koji su odgovorili na niz pitanja o novim tehnologijama i utjecaju elektromagnetskih polja na ljudsko zdravlje – a sve kao odgovor na sve više teorija zavjera i inicijativa političara koji bi pokušali kapitalizirati strah od 5G mreža. Odgovore znanstvenika možete pronaći na ovom mjestu.