NASA i Nokia planiraju na Mjesecu instalirati 4G i 5G mrežu

U sklopu natječaja Tipping Point NASA je raznim izvođačima dodijelila novac za razvoj novih svemirskih tehnologija. Nokiji je pripala čast stvoriti telekomunikacijsku mrežu na Mjesecu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. listopada 2020. u 20:35

NASA-in natječaj Tipping Point vrijedan 370 milijuna dolara zaključen je prošloga tjedna, a kompanijama čije su ponude ocijenjene najboljima dodijeljeni su ugovori o suradnji u narednih pet godina. One će s američkom svemirskom agencijom raditi na novim tehnologijama vezanima uz svemirska putovanja, usmjerena ka Mjesecu i Marsu. Među dobitnicima NASA-inih milijuna spominju se, primjerice, Lockheed Martin koji će raditi na raketnom pogonu na bazi tekućeg vodika te SpaceX koji će razvijati prijevoz goriva Starshipom.

Prvo 4G pa onda i 5G

No, tu je i jedno ime iz IT sektora, Nokia, točnije korporacija Nokia of America. Oni su dobili ugovor vrijedan 14,1 milijuna dolara za svoj projekt telekomunikacijske mreže – na Mjesecu. Inspirirani zemaljskom tehnologijom, u Nokiji su predložili da se na našem prirodnom satelitu postavi prva 4G/LTE mreža u svemiru. Ovaj telekomunikacijski sustav podržavao bi komunikaciju na Mjesecu na većim daljinama i s većim brzinama prijenosa podataka, te bi bio pouzdaniji od dosadašnjih standarda koje su astronauti koristili za međusobnu komunikaciju.

Nakon 4G mreže i Mjesečeva bi telekomunikacijska mreža mogla biti nadograđena na 5G standard. Za razvoj potrebne tehnologije bit će zadužen Nokijin odjel za istraživanje, Bell Labs. Oni kažu kako je ideja stvoriti komunikacijsku mrežu za astronaute i buduće stanovnike Mjesečeve baze (iz projekta Artemis). Mreža bi se koristila i za kontrolu lunarnih rovera, navigaciju po Mjesečevoj površini u stvarnom vremenu te za streaming videa visoke rezolucije.

Ono što je ključno jest stvoriti infrastrukturu koja je u stanju podnijeti zahtjevne uvjete – ekstremne temperature, svemirsko zračenje te vakuum, a mora moći preživjeti i velike vibracije koje će iskusiti tijekom lansiranja i slijetanja. Dakako, tu su i ograničenja na masu i veličinu opreme jer je lansiranje tereta u svemir vrlo skupo, pa je bitno da telekomunikacijski moduli budu što manji, kompaktniji i lakši.