NATO-ov projekt zaštite Interneta u slučaju napada na podmorske kabele preusmjeravanjem u svemir

NATO je pokrenuo inicijativu vrijednu 2,5 milijuna dolara s ciljem osiguranja neprekidnog funkcioniranja Interneta u slučaju sabotaže ili prirodne katastrofe koja bi mogla ugroziti podmorske komunikacijske kabele. Ovaj ambiciozni projekt okuplja stručnjake iz SAD-a, Islanda, Švedske i Švicarske

Ivan Podnar utorak, 9. srpnja 2024. u 16:15
📷 Izvor: Nexuscable
Izvor: Nexuscable

NATO-ova inicijativa dolazi u vrijeme kada raste zabrinutost da bi Rusija ili Kina mogle minirati, prekinuti ili na drugi način ometati podmorske kabele u pokušaju poremećaja komunikacija tijekom vojne krize. Podaci koji se prenose putem podmorskih kabela čine osnovu za financijske transakcije svih gospodarstava, a gotovo sav NATO-ov internetski promet putuje kroz njih.

NATO je posljednjih mjeseci pojačao napore za zaštitu kabela. Prošle godine je uspostavio Centar za koordinaciju zaštite podmorske infrastrukture, nakon eksplozije koja je u rujnu 2022. uništila plinovod Nord Stream 2.

Karta podmorskih kablova 📷 Izvor: TeleGeography
Karta podmorskih kablova Izvor: TeleGeography

Nastavak inicijative je simpozij na Sveučilištu Cornell u New Yorku krajem ovog mjeseca, na kojem će se između ostalog, razgovarati o metodama za otkrivanje smetnji na kabelima i automatizaciji pristupa satelitskoj širokopojasnoj mreži ili potencijalno drugim podmorskim kabelima za preusmjeravanje podataka.

Rezervni sustav u svemiru

Hans Liwång, izvanredni profesor za obrambene sustave na Švedskom obrambenom sveučilištu i jedan od dvojice glavnih ko-direktora projekta, predviđa sustav koji može preusmjeriti osjetljive podatke čak i kao preventivnu mjeru. S obzirom na moguće prijetnje podmorskoj kritičnoj infrastrukturi, Liwång smatra da je razvoj automatiziranog rezervnog sustava u svemiru logičan korak.

Gregory Falco, inženjer svemirskih sustava na Sveučilištu Cornell i drugi ko-direktor projekta, poznatog pod akronimom HEIST (Hybrid Space and Submarine Architecture to Ensure Information Security of Telecommunications), opisuje projekt kao tehnički složen i ovisan o "vrlo zamršenom" međunarodnom pravu, koji će zahtijevati značajnu jurisdikcijsku koordinaciju.

Najviše ugrožen Island

Prema dokumentima koje su Bloombergovi novinari dobili na uvid, švedska mornarica i islandska vlada su među onima koji su vrlo zainteresirani za korištenje sustava koji će razviti HEIST istraživači. Bjarni Már Magnússon, profesor prava na Sveučilištu Bifröst na Islandu, koji će također raditi na HEIST-u, istaknuo je važnost projekta za Island, rekavši: "Trebale bi vam samo tri ili četiri bombe da odsiječete Island i njegove komunikacije."

U projektu sudjeluju i američka satelitska tvrtka Viasat Inc., svemirska tehnološka tvrtka Sierra Space Corp. i islandska kibernetička sigurnosna tvrtka Syndis.

Projekt će se dijelom razvijati na podvodnom testnom poligonu za visokonaponske kabele u blizini najveće švedske pomorske baze, rekao je Henric Johnson, profesor na švedskom Institutu za tehnologiju Blekinge, koji će također sudjelovati u HEIST projektu.