Unatoč Brexitu britanski operateri mogli bi nastaviti s praksom besplatnog roaminga

U ožujku sljedeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo službeno će prestati biti dijelom EU, no još nije sasvim jasno kako će se ova promjena odnositi na telekomunikacijsko tržište

Sandro Vrbanus petak, 14. rujna 2018. u 20:08

Europska unija prošle je godine na cijelom svojem području uvela telefoniranje bez dodatne naplate roaming troškova, poznato kao "Roam Like at Home". U tom aranžmanu svi stanovnici EU mogu na području bilo koje od 28 država članica telefonirati, slati poruke i surfati na mobilnim uređajima kao i u vlastitoj zemlji, no do nekih bi promjena uskoro moglo doći. Naime, za pola godine će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz EU, a svi detalji oko tog procesa još nisu dogovoreni.

Za sada se primjerice zna da će građani UK ostati bez prava na .eu domene, vjerojatno i bez pristupa tajnim podacima satelitskog sustava Galileo, a sada se špekulira i o ukidanju besplatnog roaminga. Prema trenutačnom stanju pregovora, vlasti Ujedinjenog Kraljevstva više neće svojim građanima morati jamčiti jeftino telefoniranje. Zadržat će najvišu dozvoljenu razinu troškova, obavijesti o troškovima "nabijenim" u inozemstvu, ali detalje oko tarifa ostavit će na izbor svojim teleoperaterima.

Britanski je portal The Register ispitao kako operateri stoje po tom pitanju – i došao do ipak ohrabrujućih informacija. Operateri EE, O2, Vodafone i Three za ovaj su portal službeno izjavili da svojim korisnicima ne planiraju podizati troškove u slučajevima kada oni otputuju negdje u EU. No, izostanak planova u ovom trenutku ipak ne mora biti i jamstvo da se s vremenom neki dodatni troškovi ipak neće pojaviti.

Isto tako, informacija o naplati troškova roaminga ljudima koji iz EU doputuju na Otok nakon ožujka 2019. godine, za sada nema – kao niti konačnog dogovora između europskih i britanskih pregovaračkih timova.