Britanci nakon Brexita gube pravo na .eu domene

Kada Ujedinjeno Kraljevstvo za godinu dana napusti Europsku uniju, njihovi građani izgubit će pristup vršnoj internetskoj .eu domeni

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. travnja 2018. u 07:30

Europska komisija objavila je protekloga tjedna pravila koja će stupiti na snagu za godinu dana, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, a tiču se europske vršne internetske domene .eu. Kada proces Brexita konačno bude završen, 30. ožujka 2019. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo prestat će biti dijelom Europske unije i samim time će ga se tretirati kao "treću stranu".

Ova će promjena imati utjecaj na brojne aspekte poslovanja, pa tako i na korištenje spomenute .eu domene. Građani i poslovni subjekti iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon povlačenja iz EU, poručila je Europska komisija, više neće moći koristiti ovu domenu.

To znači da niti jedna privatna osoba, organizacija ili kompanija koja ima sjedište u UK, a nema ga unutar Europske unije, neće smjeti registrirati domenu s nastavkom .eu. Isto tako neće im biti dozvoljeno niti produženje domena na ovoj vršnoj domeni ako ih već imaju registrirane.

Ovlašteni registrar za .eu domenu EURid imat će pravo, bez ikakve dodatne obavijesti, ukinuti svaku .eu domenu za koju se utvrdi da ju koristi netko tko na to nema pravo – tj. ako će nakon Brexita imati sjedište izvan Europske unije. Prema dostupnim statistikama riječ je o nešto više od 317.000 domena u vlasništvu Britanaca koje će za godinu dana biti ukinute. To predstavlja čak oko 10% svih registriranih .eu domena.