Zbog pandemije koronavirusa HAKOM odgađa potpuni prelazak na DVB-T2/HEVC

HAKOM odgađa prestanak odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci

Sandro Vrbanus srijeda, 25. ožujka 2020. u 18:29

Izvanredne okolnosti u kojima posluje gotovo pola svijeta dovele su do današnje odluke o odgodi punog prelaska na novi televizijski standard zemaljske televizije DVB-T2/HEVC, odnosno gašenje postojećeg DVB-T/MPEG-2 signala. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je da zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusom odgađa krajnji rok prestanaka odašiljanja televizijskih signala u sustavu DVB-T/MPEG-2 i potpuni prelazak na novi sustav DVB-T2/HEVC za najmanje 6 mjeseci.

Gašenje signala tek u studenom ili prosincu

Svi stanovnici Republike Hrvatske moći će nastaviti pratiti televizijske programe putem postojeće opreme koju trenutačno koriste najmanje do novog datuma prelaska, koji neće biti prije kraja studenoga ili početka prosinca 2020. O točnom novom datumu prelaska javnost će biti pravovremeno obaviještena, a Vijeće HAKOM-a će u međuvremenu donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima.

Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa, kažu iz HAKOM-a.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je u tijeku prelazak sa DVB-T sustava sa standardom kodiranja MPEG-2 na napredniji DVB-T2 sustav odašiljanja, uz napredniji standard kodiranja H.265/HEVC. Gledatelji zemaljske televizije u ovom trenutku do konačnog prelaska mogu pratiti postojeće televizijske programe na oba standarda, zavisno od prijamnika koje koriste (DVB-T ili DVB-T2).

Inicijalno je gašenje postojećeg signala trebalo biti završeno prije Europskog nogometnog prvenstva koje je trebalo početi 12. lipnja – no, i Euro 2020 je u međuvremenu odgođen za godinu dana.