Došlo je vrijeme digitalnog plaćanja u kojem više nije potrebno imati novčanik

Plaćanje mobitelom preko internetskog bankarstva prastara je priča. Danas su aktualne teme bezkontaktno plaćanje mobitelom, virtualne kreditne kartice, besplatne transakcije svugdje i u svako doba

Miro Rosandić petak, 29. ožujka 2019. u 06:00

Davno nas je, barem sve nas koji smo ga koristili, PayPal oduševio svojom jednostavnošću i praktičnošću. Puno je velikih i malih kompanija pokušalo stvoriti neko konkurentsko rješenje i mnogi su u tome uspjeli. Danas postoji doista cijela paleta sustava koji zamjenjuju klasično plaćanje, pa smo odlučili napraviti veliku temu broja o onome što se primarno nudi kod nas, a nazvali smo je - digitalno plaćanje, jer se radi o potpunoj zamjeni za gotov novac, a u nekim kombinacijama i zamjeni za kreditne kartice u fizičkom obliku. Posljednjih mjeseci svako malo se pojavi neka nova usluga tog tipa, a uz pregled rješenja koja su do sada uvele domaće banke, obradili smo Google Pay, Revolut i Transferwise. Nažalost, Apple Pay još uvijek nije podržan u Hrvatskoj, tako da korisnici iPhonea moraju potražiti alternativna rješenja.

Prije nekih desetak dana na svojem sam mobitelu aktivirao mogućnost izravnog plaćanja prislanjanjem uređaja na POS uređaj i od tada plaćam karticom samo na mjestima koja ne podržavaju beskontaktno plaćanje. Svaki put se iznenadim da uopće još ima takvih, kao da i sâm nisam praktično tek jučer usvojio taj komoditet. Možda će vas naša tema iznenaditi jer ne spada u red klasičnih tema s masovnim testiranjima i nizom opisa istovrsnih uređaja, ali mogla bi vam biti osobito korisna ako u njoj pronađete odgovore na pitanja koja vas muče. Nemojte biti pasivni, izaberite neki od najlakše vam dostupnih sustava bezgotovinskog i beskontaktnog plaćanja – u trenu ćete se na to naviknuti kao da ste cijeli život do sada samo tako plaćali.

Bez brige, nismo zanemarili ni naše klasične hardveraške teme pa tako imamo na testu dvije Nvidijine GTX 1660 Ti kartice, vrlo zanimljive modele koji su bazirani na novoj arhitekturi Turing, ali lišene naprednijih mogućnosti skupih RTX-ica (koje ionako nisu impresionirale u praksi svojim RT sposobnostima), pa su stoga cjenovno daleko pristupačnije.

Imamo nakon dužeg vremena i veliki usporedni test mehaničkih tipkovnica, koje je Davor prikupio prema kriteriju “najisplativijih”. Procijenio je da su to tipkovnice u rasponu od 250 do 750 kuna. S time se moram složiti, jer i sâm koristim već godinu dana baš jednu tipkovnicu toga ranga (Roccat Suora) i vrlo sam zadovoljan. Svima savjetujem prelazak na mehaničku tipkovnicu, isplati se platiti malo više, vratit će vam se to kroz ugodniji i plodonosniji rad, ako vam je posao vezan uz unos teksta ili podataka. No ako ste primarno igrač, onda vam ne moram ništa ni govoriti, sigurno već imate mehaničku tipkovnicu.

Iz cijelog niza pojedinačnih recenzija novog hardvera istaknuo bih opis matične ploče ASRock X399M Taichi koja u mATX formatu donosi impresivnu količinu opreme i mogućnosti; novi moćan NVMe SSD WD Black SN750 1 TB koji bi svatko oda nas volio imati u svom stroju; neobično kućište Corsair Crystal 280X namijenjeno za mATX konfiguraciju; monitor Acer Nitro XV273KP za 4K igranje pri 144 Hz (znači standardna oprema svakog školarca); a imamo i recenzije egzotičnih stvari kao što je kolorimetar Datacolor SpyderX namijenjen naravno za kalibraciju monitora.

Širi se popularnost električnih vozila pa tako imamo osvrt na Volkswagenovu platformu MEB, koja će biti temelj razvoja cijele game vozila, i to ne samo pod znakom VW-a, a uz taj tehnološki osvrt imamo i Sandrovu reportažu iz koje ćete saznati kako je doživio vožnju novom generacijom električnog bicikla Greyp G6 po bespućima Brača.

Drago se opet, iznova, zainteresirao za 3D ispis u kućnoj radinosti (nikako da dođe k pameti i odustane od tog hobija), pa je opisao što ima novo u tom svijetu, a nakon dugo vremena imamo novog suradnika raspoloženog za pisanje tema namijenjenih samograditeljima. Opisuje kako sami možete složiti multiplatformsku retro konzolu.

I sve to je tek samo dio sadržaja ovog pravog proljetnog broja, u kojem predstavljamo i našu download zonu, ekskluzivno namijenjenu čitateljima Buga. Novi broj danas dolazi na kioske, dostupan je i na znanim vam mjestima u digitalnom obliku, dok je pretplatnicama poslan poštom prije par dana.