Niskoprofilni Cherry MX prekidači

Tvrtka koja je sinonim za mehaničke prekidače predstavila novu seriju mehaničkih prekidača za tanke tipkovnice

Mario Baksa subota, 13. siječnja 2018. u 14:00

Cherry je u svojoj ponudi već imao niskoprofilne prekidače, konkretno seriju ML, kojom tržište nije bilo baš nešto posebno zadovoljno. Slične, ali poboljšane prekidače počeo je proizvoditi i Kaihua (naravno, pod markom Kailh). Kako je ostala potreba za niskoprofilnim prekidačima, tako se Cherry odlučio na novi pokušaj.

Novi Cherry MX Low-Profile RGB prekidači zasad dolaze samo u linearnoj (Red) izvedbi - nije jasno hoće li Cherry krenuti i u izradu taktilne i klik-inačice. U odnosu na obične MX prekidače, hod je skraćen s 4 na 3,2 mm, a točka registriranja pritiska s 2 na 1,2 mm. Niskoprofilni su prekidači, dakle, nešto plići i ranije će registrirati pritisak tipke, no to bi ipak trebao biti dovoljno velik hod za ugodno tipkanje. Prvi izvještaji nekih novinara s CES-a koji su ih probali kažu da su po osjećaju pod prstima dosta slični prekidačima Cherry MX Red (za pritisak je potrebna ista sila - 45 cN), samo s malo kraćim hodom.

Usporedna slika zorno predočuje razliku u veličini običnog i niskoprofilnog MX prekidača
Usporedna slika zorno predočuje razliku u veličini običnog i niskoprofilnog MX prekidača

Skraćivanje hoda i drugačija konstrukcija omogućili su smanjenje ukupne visine prekidača za oko 35% u odnosu na obične MX prekidače, konkretno za 6,6 milimetra, tako su da su niskoprofilni prekidači visoki 11,9 milimetra.

Sredina drška i dalje ima oblik plusa, samo što ga kod novog prekidača uokružuje cilindar. Svrha cilindra je bolje zaštiti prekidač od vlage i prašine, mada to nije prava zaštita od vlage - prekidač se može klasificirati tek kao IP40. Naravno, ovakvom će prekidaču najbolje odgovarati i niskoprofilne kapice.

U kratkom videu ispod možete vidjeti kako konkretno funkcionira novi Cherryjev prekidač.

Malo je zbunjujuće što se uz naziv prekidača spominje RGB. Naime, u njega nije integrirana nikakva ledica, nego je predviđeno da se RGB ledica zalemi na PCB ispod prekidača. Da bi svjetlost mogla doći do kapice te da bi bila uniformno raspoređena, prekidač je poluproziran, s kružnim jarkom koji propušta svjetlost.

Prototipe tipkovnica s tim prekidačima već su pripremile tvrtke poput Corsair, Ducky i Vortex. Gotovi proizvodi na tržištu bi se trebali početi pojavljivati početkom drugog kvartala ove godine. Hoće li se ovi prekidači ugrađivati i u prijenosnike namijenjene igračima, što bi im bilo prirodno okruženje, ostaje za vidjeti.