Airbusov autonomni leteći taksi obavio prvi pokusni let

Airbusov projekt Vahana u razvoju je već dvije godine, a ovoga je tjedna obavljen prvi testni let njihovog letećeg autonomnog putničkog drona

Sandro Vrbanus petak, 2. veljače 2018. u 13:20

Proizvođač zrakoplova Airbus u sklopu svojeg projekta Vahana već više od dvije godine razvija vozilo za novi oblik gradske mobilnosti – autonomni električni leteći putnički taksi. Ova letjelica zamišljena je kao dron s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL), a osnovna bi joj namjena trebala biti prijevoz putnika na kraćim, gradskim, relacijama. Prije dvije godine razvoj letjelice prebačen je u zasebnu kompaniju A³, a ove srijede prvi primjerak ovog putničkog drona uspješno je odradio svoj prvi pokusni let.

Letjelica naziva Alpha One na zrakoplovnoj je pisti u gradu Pendletonu, u američkoj saveznoj državi Oregon, poletjela, postigla visinu od 5 metara, te potom sigurno sletjela na tlo – sve pod nadzorom sustava za autonomnu vožnju. Pokusni je let (točnije rečeno, lebdenje) trajao tek 53 sekunde, ali je ocijenjen uspješnim, pa je kasnije istog dana obavljen još jedan sličan test.

Komercijalna inačica letjelice trebala bi se pojaviti 2020. godine

U Airbusu i njegovim timovima koji su zaduženi za ovaj projekt zadovoljni su napretkom i najavljuju daljnji razvoj tehnologije koja će omogućiti prelazak iz stabilne faze lebdjenja u horizontalni let. U konačnici bi letenje ovakvim vozilom trebalo biti 2 do 4 puta brže od putovanja automobilom, a najveći domet letjelica procjenjuje se na oko 80 kilometara bez nadopunjavanja baterija.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi