Airbusov autonomni leteći taksi obavio prvi pokusni let

Airbusov projekt Vahana u razvoju je već dvije godine, a ovoga je tjedna obavljen prvi testni let njihovog letećeg autonomnog putničkog drona

Sandro Vrbanus petak, 2. veljače 2018. u 13:20

Proizvođač zrakoplova Airbus u sklopu svojeg projekta Vahana već više od dvije godine razvija vozilo za novi oblik gradske mobilnosti – autonomni električni leteći putnički taksi. Ova letjelica zamišljena je kao dron s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (VTOL), a osnovna bi joj namjena trebala biti prijevoz putnika na kraćim, gradskim, relacijama. Prije dvije godine razvoj letjelice prebačen je u zasebnu kompaniju A³, a ove srijede prvi primjerak ovog putničkog drona uspješno je odradio svoj prvi pokusni let.

Letjelica naziva Alpha One na zrakoplovnoj je pisti u gradu Pendletonu, u američkoj saveznoj državi Oregon, poletjela, postigla visinu od 5 metara, te potom sigurno sletjela na tlo – sve pod nadzorom sustava za autonomnu vožnju. Pokusni je let (točnije rečeno, lebdenje) trajao tek 53 sekunde, ali je ocijenjen uspješnim, pa je kasnije istog dana obavljen još jedan sličan test.

Komercijalna inačica letjelice trebala bi se pojaviti 2020. godine

U Airbusu i njegovim timovima koji su zaduženi za ovaj projekt zadovoljni su napretkom i najavljuju daljnji razvoj tehnologije koja će omogućiti prelazak iz stabilne faze lebdjenja u horizontalni let. U konačnici bi letenje ovakvim vozilom trebalo biti 2 do 4 puta brže od putovanja automobilom, a najveći domet letjelica procjenjuje se na oko 80 kilometara bez nadopunjavanja baterija.