Kontejnerski brod Ever Given odsukan iz Sueskog kanala

Višednevni napori radnika na kopnu i brodovima doveli su do konačnog oslobođenja nesretnog broda Ever Given koji je proteklih gotovo tjedan dana blokirao Sueski kanal i cijelu svjetsku logistiku

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. ožujka 2021. u 19:03

Nakon gotovo šest dana otkako je zapeo i "začepio" Sueski kanal, kontejnerski brod Ever Given u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima napokon je oslobođen i pomaknut s mjesta na kojem je posljednjih dana stajao. Sueskim kanalom sada će moći dalje ploviti brodovi, a njih već nekoliko stotina čeka na svoj red za prolazak, pa problemi s logistikom i dostavom diljem svijeta ovime nipošto nisu riješeni. No, prvi korak je ipak načinjen, a normalizacija prometa mogla bi potrajati danima, ako ne i tjednima.

Otkopavanje pramca broda iz pješčane obale, iskapanje stotina tisuća tona pijeska, nekoliko desetaka brodova remorkera koji su poslani u pomoć i napori velikog broja ljudi, zajedno s plimom koja je naišla, bili su potrebni da se 400 metara dug i 220 tisuća tona težak Ever Given, zajedno s 20-ak tisuća kontejnera na njemu, izbavi iz Sueskog kanala.

Procjenjuje se da šteta koju je ovaj događaj načinio globalnoj svjetskoj trgovini iznosi oko 9 milijardi dolara na dan ili oko 400 milijuna dolara svakog sata. 193 kilometra dugim Sueskim kanalom inače prolazi oko 12% globalne trgovine, odnosno oko 19 tisuća brodova godišnje.

Ipak se kreće
Ipak se kreće

Mnoge šale i memovi

Ever Given je u nekoliko dana postao vjerojatno najpoznatiji brod na svijetu. Internet je vrvio memovima, šalama i pošalicama, ali i teorijama o tome što je moglo poći po zlu. Nedavno je primijećeno i da ga je netko ubacio u Microsoftov Flight Simulator.