Muskova The Boring Company iskopala prvi tunel ispod Los Angelesa

Elon Musk je objavio video snimku iz svojeg prvog funkcionalnog tunela i najavio skori početak besplatnih promotivnih vožnji za građane

Sandro Vrbanus subota, 12. svibnja 2018. u 07:00

The Boring Company, kompanija Elona Muska koja se bavi kopanjem tunela (dobro, i prodajom bacača plamena) osnovana je prije godinu i pol s misijom kopanja podzemnih tunela u kojima bi se trebali na posebnim platformama prevoziti putnički automobili, u manjim vagonima i ljudi, a moguće bi jednog dana njima mogle prometovati i vrlo brze Hyperloop kapsule.

Sada je Elon Musk objavio kako je ispod Los Angelesa The Boring Company iskopala prvu trasu svoje planirane mreže prometnih tunela koja se proteže od sjedišta kompanije u Hawthorneu i ide prema zračnoj luci Los Angelesa – u dužini od ukupno 3,2 kilometra. Ovo je prva duža trasa koju su iskopali nakon što su se lani pohvalili s nekoliko stotina metara testnog tunela. Musk je video iz tunela podijelio na svojem Instagramu.

 

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Pritom je najavio i kako će kroz nekoliko mjeseci, kad dobiju sve potrebne dozvole, početi besplatno ovim tunelom prevoziti putnike u sklopu promocije. Jednom kad sustav tunela u potpunosti bude završen njime će se voziti putničke kapsule (poput malih buseva) u kojima će biti pješaci i biciklisti, a prijevozna bi karta trebala biti jeftinija od autobusne. Sljedeće godine, nada se Musk, tunelom za Hyperloop će se početi povezivati Los Angeles i San Francisco.

Planirana mreža tunela ispod Los Angelesa (crveni dio je već iskopan)
Planirana mreža tunela ispod Los Angelesa (crveni dio je već iskopan)