Porsche nema ništa protiv letećih automobila

Airbus, Ehang, Uber i još nekolicina kompanija u svijetu pokušava razviti leteće automobile, odnosno putničke dronove, a Porsche ne želi zaostajati za njima

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. ožujka 2018. u 07:00

Airbus je prošloga mjeseca obavio svoj prvi pokusni let letjelice iz projekta Vahana. Kineski Ehang također imaju svoj dron za prijevoz putnika, a na sličnom projektu već godinama navodno radi i Uber. Da ne bi sve ostalo samo na njima, mogli bi se pobrinuti i iz Porschea. Ovaj proizvođač automobila iz Volkswagenove grupacije mogao bi se uključiti u utrku za proizvodnju prvog, ili pak najboljeg, letećeg automobila.

Izjavio je to Detlev von Platen, direktor prodaje ovog proizvođača sportskih automobila, i rekao kako sustav letenja umjesto vožnje po cesti zaista ima smisla. "Ako se vozim od Zuffenhausena (gdje Porsche ima tvornicu) do zračne luke treba mi u najboljem slučaju pola sata. Doletjeti tamo mogao bih za samo tri i pol minute", rekao je von Platen za časopis Automobilwoche.

U Porscheu navodno ozbiljno razmišljaju o razvoju letjelica koje bi letjele autonomno, ali bi putnik mogao donekle utjecati na putanju njihovog leta. Licenciranog pilota ne bi trebalo imati u vozilu, ostvare li se planovi ove njemačke kompanije.