Virgin Hyperloop One uz novog šefa do investicija i brzinskog rekorda

Američki startup koji radi na razvoju hyperloopa uz pomoć Richarda Bransona grabi velikim koracima naprijed

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2017. u 09:25

U listopadu ove godine prvo je veliko ime iz svijeta biznisa ušlo u posao s hyperloopom, novim ali i kontroverznim načinom prijevoza putnika i robe. Bio je to Sir Richard Branson, britanski milijarder koji je uložio u američki startup Hyperloop One i tako ovu kompaniju pridodao svojem Virgin konzorciju.

Sada, nešto više od dva mjeseca nakon toga, vidljivi su i prvi rezultati. Što se tiče ljudskih resursa, kompaniju je napustio dosadašnji šef i suosnivač Shervin Pishevar zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, a ovih je dana u stolicu predsjednika uprave zasjeo sam Branson.

Uz ovu je vijest objavljeno u kako je Virgin Hyperloop One zatvorio još jednu rundu financiranja prikupivši 50 milijuna dolara od investicijskog fonda Caspian Venture Capital i prijevozničke kompanije DP World. Time se iznos ulaganja u ovu kompaniju popeo na 295 milijuna dolara otkako je 2014. godine osnovana.

No, ni to nije sve od novosti. Na svojoj testnoj trasi Hyperloopa, DevLoop, vagon (ii bolje rečeno kapsula) u stvarnoj veličini je u vakuumskom tunelu oborila brzinski rekord – postigla je brzinu od 387 km/h, putujući unutar cijevi u kojoj je tlak bio kao da se nalazi na oko 61 kilometar iznad Zemlje.Testiranje je obavljeno 15. prosinca i proglašeno je uspješnim. Istovremeno su testirani sustavi za snižavanje tlaka u cijevi, zračne ustave, pogonski elektromotori, elektronički sustavi, magnetska levitacija, upravljanje kapsulom, te njezin ovjes, a prilikom testa nisu zabilježeni problemi.