Chrome OS i Windowsi dominiraju u obrazovnim ustanovama

Prema podacima Futuresource Consultinga, prijednosni uređaji bazirani na Chrome OS prevladavaju u američkim obrazovnim ustanovama, dok u ostatku svijeta na istom području dominiraju Windows uređaji

Matija Pavlić četvrtak, 7. prosinca 2017. u 20:00

Tvrtka Futuresource Consulting izradila je istraživanje koje se bavi uporabom prijenosnih računala u obrazovnim ustanovama, s time da se za potrebe istraživanja pod spomenuta prijenosna računala ubrajaju prijenosnici, netbook računala, tableti i Chromebook računala.

Prema objavljenim rezultatima, u američkim obrazovnim ustanovama u većini slučajeva se koriste Chrome OS uređaji (tržišna zastupljenost od 59,8%, koja označava rast u u odnosu na zastupljenost iz trećeg kvartala godine kada je iznosila 57,8%). Slijede prijenosni uređaji bazirani na Windowsima s udjelom od 22,3% (rast u odnosu na prethodnih 18,4%).

U ostatku svijeta prednost imaju prijenosni uređaji bazirani na Windowsima (udio od 66,5% koji označava rast u odnosu na prijašnjih 57,1%). Slijedi Android s udjelom od 14,4% (pad od 24,4%) te Chrome OS s udjelom od 7,7%.