"Djetinjstvo bez mobitela" – pokret koji se ubrzano širi Velikom Britanijom

Britanska inicijativa za odgodu davanja pametnih mobitela djeci barem do 14. godine života privukla je mnogo interesa i okupila tisuće roditelja koji se slažu s time

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 07:15

Statistike kažu da u Velikoj Britaniji trenutačno 44% djece u dobi od 11 godina posjeduje pametni mobilni telefon, a ukupno gledano, posjeduje ga 91% sve djece u toj zemlji. Takav je trend zabrinuo dvije majke, koje imaju djecu slične dobi. Clare Fernyhough i Daisy Greenwell, kako prenosi Guardian, složile su se da je postao zabrinjavajući trend djeci davati njihove vlastite mobitele kada krenu u više razrede škole, odnosno u dobi od oko 11 godina. Pokrenule su stoga WhatsApp grupu za roditelje, nazvale je "Smartphone Free Childhood" (djetinjstvo bez mobitela) i o tome objavile informaciju na Instagramu.

Eksplozija interesa

U samo 24 sata od te objave, grupa je dosegnula limit od tisuću članova. Autorice su je morale potom pretvoriti u "zajednicu", pa je nakon samo nekoliko dana broj članova – roditelja zabrinutih za dobrobit svoje maloljetne djece – premašio 4.500. Paralelno s time, otvoreno je više od 30 lokalnih grupa, sve s istim ciljem: motivirati roditelje da odgode davanje mobitela djeci barem dok ne napune 14 godina.

Razlozi za to poznati su, ali nije ih zgorega ponoviti. Djeca su putem mobitela izložena društvenim mrežama i neprimjerenim sadržajima, a to predstavlja rizik za njihovo mentalno zdravlje, ali i sigurnost. Pametni telefoni, kažu Fernyhough i Greenwell, izlažu djecu "svijetu za koji ona nisu spremna", na Internetu mogu naći pornografiju i svu silu nasilnih sadržaja, što im može značajno utjecati na razvoj mentalnog stanja. "Palo mi je na pamet da im pametni telefon uopće ne treba u toj dobi. Najobičnija 'cigla' od mobitela može im dati sve što im treba", kaže Fernyhough.

Pokretačice masovnog WhatsApp pokreta sada imaju i konkretan cilj. Žele ujediniti što više roditelja, koji će zajednički odlučiti da djeci ne daju pametne mobitele do prelaska u srednju školu. Ako se svi ujedine u tome i skupi se kritična masa, smanjit će se pritisak društva na djecu koja mobitele nemaju. "Ne želimo da naše dijete bude jedino koje će doći u školu bez pametnog telefona, no ako ih bude 20%, 30% ili 50%, bit će u daleko boljem položaju".

"Moći će proživjeti svoje djetinjstvo kako bi trebali, usredotočiti se na učenje i uživati u stvarnom svijetu bez potrebe da provedu život skrolajući, što svi znamo da nije dobro", zaključuje Fernyhough.

Paralelno s ovom inicijativom, u Velikoj se Britaniji pojavila još jedna – majka ubijene tinejdžerice Brianne Ghey, čije je ubojstvo također dovedeno u vezu s društvenim mrežama, zatražila je od vladajućih zabranu društvenih mreža svima mlađima od 16 godina, otprilike kao što je nedavno predloženo i na Floridi.

Anketa Glasanje do 26.2.2024. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: